După cum știm, acum o săptămână, s-a încheiat și ultima probă a examenului de Bacalaureat. Am decis să vorbesc cu trei proaspăt absolvenți de liceu pentru a-mi spune cum au reușit să se pregătească pentru examen în condițiile în care, de exemplu, se făceau petiții pentru sistarea probelor de Bac, cum au trecut prin tot procesul de dezinfectare, termometrizare, etc. , dar și cum li s-au părut subiectele. Per total, ei mi-au spus că au fost stresați, bulversați de toate schimbările, că nu s-au pregătit din timp din cauza multitudinii de incertitudini, dar și că subiectele au fost de dificultate medie, nefavorizându-i.
Seba, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Vâlcea, profil uman
Reporter: Cum a fost să te pregătești pentru examenul acesta de Bacalaureat, având în vedere că au fost multe decizii controversate care v-ar fi putut afecta într-un fel sau altul?
Seba: Să fiu sincer, totul a fost destul de stresant pentru că au fost discuții multe și mă gândeam: mai dăm Bacul, nu mai dăm Bacul sau îl dăm online.
Rep: Cum ți s-au părut toate deciziile venite de la Minister că, ba veți da examenul cu mască, ba fără?
Seba: În general, colegii au crezut că nu vom putea da acest examen. La început știu că erau zvonuri că vom da examen și cu mănuși. Este foarte bine că au schimbat asta. Am crezut că nu vom putea face față, dar până la urma am reușit.
Rep: Profesorii v-au ajutat? Ați făcut pregătire și față în față sau doar online?
Seba: Fizic nu am făcut, așa am decis la nivel de clasă. Dacă putem să nu răspândim virusul, de ce ne-am aduna toată clasa pentru a crește șansele de infectare? Online am făcut ore chiar și la materiile care nu erau pentru Bac. Cât despre profesori, ei chiar ne-au ajutat, am făcut ore online chiar și cu o zi înainte de o probă.
Rep: Crezi că ați avut mai mult timp de învățat, mai ales că ați avut practic mai mult timp să vă concentrați pe Bac?
Seba: Sincer, când a început toată carantina, nu eram concentrați să învățăm pentru Bac, era perioada în care nu știam nici dacă mai dăm examenul. Învățatul propriu-zis a început de prin mai, la mine cel puțin.
Rep: În ceea ce privește toate măsurile dinaintea probelor. Ați avut acel „tunel dezinfectant”? Cum s-a desfășurat totul?
Seba: Înainte de intrare, am avut două cortulețe, eram așezați pe trei rânduri, între cortulețe. Eram chemați în dreptul lor, ni se lua temperatura, ne dezinfectau și primeam o mască. Acolo începeau emoțiile….
Rep: Și a fost vreun caz cu temperatura peste 37.3?
Seba: Nu, dar o fată a avut chiar 37.3. A fost scoasă din rând, liniștită, i s-a luat temperatura din nou și a avut 36.5, deci a fost primită în Bac.
Rep: În săli cum a fost atmosfera? S-a respectat distanțarea?
Seba: Nu am avut parte de profesori exigenți, ne-au lăsat chiar să vorbim până la începerea probei. Am făcut chiar un mic debate pe tema subiectelor.
Rep: La finalul probei, cum ieșeați din săli?
Seba: După ce terminam, ne luam lucrurile din sala de bagaje și la ieșire, erau asistente care ne dădeau masca pe care am dat-o jos la acele cortulețe pentru a primi una nouă și ne dezinfectau.
Rep: Cum ți s-au părut subiectele față de cele de anii trecuți?
Seba: La română, subiectele n-au fost nici grele, dar nici ușoare. Eu consider, însă, că am fost puțin favorizați pentru că ne-au scos anumiți autori din programă. La istorie și geografie a fost ușor oricum.
Nora, Colegiul Național „Mihai Viteazu”, Turda, profil real
Reporter: Cum a fost să te pregătești pentru examen în pofida tuturor lucrurilor întâmplate în jurul tău în ultimele luni?
Nora: Pot să zic că a fost și bine și rău. Bine a fost că am putut să învăț liniștită, acasă. Adică am profitat de timp ca să învăț strict pentru materiile de la Bac și admitere. Rău a fost pentru că mi-a lipsit să fiu între colegi, în colectiv. Mi-a lipsit să simt că sunt acolo, împreună cu ei.
Rep: Crezi că ai avut mai mult timp să te pregătești decât dacă s-ar fi desfășurat semestrul normal?
Nora: Sincer, nu. Am tot amânat, ba că dăm examenul în iulie, ba că nu-l mai dăm. La aflarea verdictului final, m-am panicat pentru că intram în criză de timp.
Rep: Cam de când te-ai apucat să înveți serios?
Nora: La română, cam cu o lună înainte, la celălalte m-am pregătit constant.
Rep: Cum ai simțit toate schimbările anunțate de Minister într-un timp atât de scurt?
Nora: La început mi s-a părut greu, m-am speriat. La un moment dat, mi s-a părut prea mult ce se întâmplă în jurul nostru. Cu trecerea timpului, am înțeles că nu poate fi ceva atât de greu. De termometrizare și purtarea măștii nu m-am speriat, însă.
Rep: Cu privire la dezinfectare, termometriza, toate procedurile desfășurate înainte de probe, cum s-au desfășurat?
Nora: Nu s-a întâmplat mare lucru. Mască, temperatură, nimic special. Nu au găsit pe nimeni cu temperatură.
Rep: În interiorul sălilor s-a respectat distanțarea socială? V-au lăsat să vorbiți?
Nora: Depinde de supraveghetor. Înainte de probe nu prea s-a respectat distanțarea socială, doar în timpul probelor. Eram lăsați să ne plimbăm și să vorbim unul cu celălalt.
Rep: După probe, cum v-ați luat bagajele, cum ați ieșit din săli?
Nora: La finalul probelor, ne luam bagajul pe rând, dar ne intersectam chiar și mai mult de zece. Acest lucru s-a întâmplat și când stăteam la coadă să ne luăm hainele.
Rep: Probele în sine cum ți s-au părut?
Nora: Eu zic că probele au avut o dificultate medie. Chiar și așa, m-aș fi așteptat la ceva mai ușor având în vedere toată situația actuală. Cred că a fost așa pentru că admiterea la majoritatea facultăților este pe bază e dosar și ar fi fost mult prea simplu așa.
Cosmina, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov, profil uman
Reporter: Cum a fost pregătirea pentru Bac, mai ales că tot auzeai de noile ordine ale Ministrului?
Cosmina: Nu m-au afectat foarte mult ordinele, știam că nu se va înlocui Bacul cu mediile din liceu. Am văzut și petiții în acest sens, cât și un grup pe Facebook dedicat acestei „cauze”. Normal că nu mi se părea corect. Trimiți o compunere și îți iei un 10 fără mare efort…
Rep: De pregătire te-ai apucat mai târziu sau chiar ai avut mai mult timp pentru că nu ați făcut ore fizic?
Cosmina: Am avut mai mult timp, dar nu m-am apucat din timp de învățat. Am așteptat să treacă și Paștele pentru că nu știam cum va fi organizat examenul.
Rep: Te-au afectat în vreun fel toate deciziile cu privire la desfășurarea Bacului?
Cosmina: Eu sincer am avut emoții când s-a zis că trebuie să purtăm mănuși. Îmi transpiră foarte tare palmele și nu știam cum va fi. Cu masca eram deja obișnuiți.
Rep: Dar obligativitatea termometrizării ce impresie ți-a lăsat?
Cosmina: Asta chiar m-a pus pe gânduri. Am unii colegi care au dormit cu geamul deschis sau au luat chiar unele medicamente pentru a nu avea temperatură, chiar dacă ei erau sănătoși. E groaznic să te pregătești un an și apoi să nu poți susține probele doar pentru că ai temperatură din cauza emoțiilor.
Rep: Cum au fost toate procedurile dinainte probelor de la Bac?
Cosmina: La intrare, în curte, erau trei rânduri, o femeie ne dezinfecta și ne dădea masca, o femeie ne lua temperatura, iar ultima ne conducerea înăuntru. La ieșire, după probe, erau două femei, te dezinfectau și îți dădeau masca pe care ți-au luat-o înainte de probe. Așa m-am trezit că înainte de Bac aveam patru măști, iar după Bac, am avut opt.
Rep: Vă lăsau supraveghetorii să vorbiți înainte de probe?
Cosmina: Da. Eu, de exemplu, aveam emoții că nu puteam să beau apă în timpul probelor. Am avut permisiunea și am fost lăsați să ne dă măștile puțin jos de pe nas, asta dacă simțeam că ne sufocăm din cauza căldurii.
Rep: Când ați terminat probele, cum ați ieșit din săli? Dar bagajele cum le-ați luat?
Cosmina: Sală de bagaje nu a mai existat, ne-am pus hainele în pungi sau saci pe mese e pe holul liceului. După terminarea probelor, bineînțeles că ne-am strâns în grupulețe în fața școlii să discutăm subiectele, deci nu mai putea fi vorba de distanțare socială.
Rep: Cum ți s-au părut subiectele?
Cosmina: Subiectele mi s-au părut la fel ca în anii trecuți în ceea ce privește dificultatea. Am auzit că la Evaluarea Națională ar fi dat mai ușor, dar la Bac nu a fost cazul.
Citește și: Cea mai mică rată de promovabilitate la Bacalaureat din ultimii 6 ani