DIICOT, despre cânepă: Orice produs care conţine THC, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog

DIICOT atrage atenţia, după ce tot mai multe magazine sau firme din mediul online comercializează produse din cânepă, că orice produs care conţine Tetrahidrocanabinol (THC) – o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale.

Precizarea este făcută de DIICOT într-un comunicat transmis marţi, după ce procurorii au efectuat 23 de percheziţii în judeţele Braşov, Timiş, Sibiu şi Cluj, la domiciliile unor persoane acuzate că vindeau droguri de risc prin intermediul unor societăţi comerciale/magazine, care promovau produse obţinute din cânepă, pretinzând că ar avea efecte benefice pentru sănătate.

Procurorii arată că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcţioneze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD), ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice. În prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul online, se foloseşte drept siglă planta de canabis, potrivit Agerpres.

Canabis în scop medical

Guvernul este preocupat de folosirea canabisului în scop medical. O comisie a Ministerului Sănătăţii va studia dacă este sau nu cazul ca această metodă de tratament să fie legalizată în România.

Ce țări au legalizat canabisul

Uruguay este prima ţară din lume care a legalizat consumul de canabis şi în scopuri medicale şi recreaţional, în anul 2013. A fost urmat de Canada, în anul 2018. Şi în Africa de Sud, consumul de canabis este legal. În mai multe state din America Latină, a fost dezincriminat consumul de canabis, dar limitat la un anumit gramaj. Nici în SUA nu există o practică unitară, dar canabisul în scop medical este legal în 33 de state, potrivit Digi24.

Mai aproape de noi, în Cehia, Italia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal. Iar în Spania, Portugalia şi Olanda se poate consuma şi în scop recreaţional.

Articolul precedentINSP: Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată vor sta în carantină la întoarcere
Articolul următorCvasitotalitatea fenomenului încălzirii globale, cauzat de activităţi umane (studiu)