Circulara ÎPS Teodosie: Toți slujitorii altarelor din eparhia Tomisului sunt chemați la Peștera Sfântului Andrei

IPS Teodosie încearcă să asigure măcar prezența clericilor la praznicul Sf. Andrei, creștinătorul României. Astfel că „toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal, sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”, potrivit ortodoxinfo.ro.

Credincioșii ce nu vor putea ajunge la Peștera Sf. Andrei, au la dispoziție „bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului” pentru a se ruga.

Patriarhia Română solicită autorităţilor să permită, „în mod excepţional”, credincioşilor din ţară să meargă în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei din comuna Ion Corvin din judeţul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare: „O excepţie necesară pentru un caz excepțional”. Inițial Patriarhia a transmis că Secretariatul de Stat pentru Culte este cel care are obligaţia de a se implica în medierea conflictului între IPS Teodosie și autoritățile care au restricționat pelerinajul de Sf. Andrei. În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate, ultima dintre acestea fiind miercuri, când a oficiat o slujbă în biserică la care au luat parte circa 60 de oameni, în condițiile în care Constanța este în carantină, iar slujbele sunt permise doar în afara bisericii, cu reguli stricte, potrivit HotNews.ro.

”În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.”, spune Patriarhia Română potrivit Basilica.ro.

IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Peștera Sfântului Andrei
Peștera Sfântului Andrei (Basilica.ro)

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.

De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Articolul precedentVaccinul AstraZeneca necesită „studii suplimentare”
Articolul următorFDA a aprobat cel mai eficient test de până acum pentru depistarea COVID-19 şi a anticorpilor