Bucureștenii care au plătit Taxa Oxigen vor primi banii înapoi / Ce trebuie să facă aceștia

Cetățenii Municipiului București, care au achitat în avans contravaloarea tarifului de acces și circulație pentru Vignieta Oxigen pot depune, începând de luni, 14 septembrie 2020, cererile pentru rambursarea sumelor plătite, informează Administrației Străzilor din cadrul Primăriei Capitalei. 

Restituirea taxei se va face către cetățenii care au cumpărat Vignieta Oxigen, indiferent de tipul de vignieta achiziționată, fiind exceptată perioada în care documentul de instituire a taxei a fost în vigoare, respectiv 1 ianuarie – 22 martie 2020. Termenul de restituire este 30 de zile lucrătoare de la data depunerii solicitării.

Sumele aferente Vignietei Oxigen vor fi rambursate în baza unei cereri de restituire, care va putea fi depusă astfel:

  • electronic la adresa de e-mail: office@aspmb.ro, cu precizare în subiectul mesajului: „Cerere de restituire vignieta Oxigen”,
  • fizic, la sediul Administrației Străzilor București din strada Domnița Ancuţa, nr. 1,
  • prin poştă, cu scrisoare recomandată de primire.

Cererile de restituire pot fi descărcate de pe site-ul Administrației Străzilor București și vor fi însoțite de următoarele documente: copie a cărții de identitate, copie a certificatului de înmatriculare a vehiculului, care va purta înscrisul „conform cu originalul” și semnătura, copie a documentului de plată.

Cetățenii vor putea solicita restituirea taxei până la data de 13.09.2023, iar banii vor fi rambursați prin aceeași modalitate prin care s-a efectuat plata: fie transfer bancar, fie vor fi ridicați de la casieria ASB din strada Domniţa Ancuţa, nr. 1.

Potrivit proiectului, din data de 1 ianuarie 2020, mașinile sub Euro 4 ar fi plătit vinieta Oxigen, iar mașinile sub Euro 3 nu ar mai fi avut acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Tarifele erau: mașini non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an; Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an; Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an; Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an și Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an.

La sfârșitul lunii februarie 2020, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că renunță la taxa Oxigen, după un sondaj pe Facebook, la care 90% dintre cei participanți au spus că nu doresc această taxă.

Articolul precedentMai multe restricții de trafic în București la finalul acestei săptămâni
Articolul următorO carte poștala a ajuns la destinație cu o întârziere de 100 de ani