Construită în 1842, bojdeuca în care Ion Creangă a trăit și unde chiar și Mihai Eminescu a poposit pentru câteva luni, va fi reabilitată. Un milion de euro va costa restaurarea întregului complex memorial din Ţicău, scrie Ziarul de Iași.
După mai bine de doi ani şi jumătate de la depunerea aplicaţiei, ansamblul Muzeului „Ion Creangă” va intra într-un amplu proces de reabilitare.
Acest lucru a devenit posibil după aprobarea pentru finanţare a proiectului „Călător pe meridiane culturale”, unul dintre cele 13 depuse de Consiliul Judeţean în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Construită în 1842, căsuţa (Bojdeuca) din Ţicău a devenit la 15 aprilie 1918 primul muzeu memorial din România. Acum, ea necesită intervenţii la structura de rezistenţă, deoarece zona în care se află este afectată de alunecarea terenului.
Ar urma să fie montate sisteme de supraveghere, asigurare antiefracţie şi antiincendiu în toate încăperile, refacerea instalaţiei electrice în interior şi montarea unui sistem de iluminat exterior.
Clădirea nouă de alături, construită în 1989 şi care găzduieşte librăria şi expoziţia foto-documentară, va beneficia de reparaţii la acoperiş şi terase, iar tâmplăria îi va fi înlocuită. Amfiteatrul de piatră va fi refăcut.
În cadrul aceluiaşi proiect, raionul Făleşti primeşte finanţare pentru restaurarea obiectivului „Monument de arhitectură – Strada centrală Ştefan cel Mare” şi pentru renovarea Muzeului de istorie şi etnografie. Valoarea totală a proiectului este de 1,7 milioane de euro, din care un milion revine Consiliului Judeţean.
CJ mai are 12 proiecte depuse pentru finanţare în cadrul POC România-Republica Moldova, în aceeaşi categorie a restaurării unor monumente istorice, în cea a modernizării de drumuri (DJ 249A Iaşi-Ungheni), dar şi pe domeniul medico-sanitar.