Avocatul Poporului s-a autosesizat privind dreptul la ocrotirea sănătății în cazul persoanelor cu boli cronice

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii în cazul pacienţilor cu boli cronice, transmite Agerpres

Conform Avocatului Poporului, în condițiile în care starea de urgență a luat sfârșit, este ilegal ca spitalele care până acum au fost folosite doar pentru tratarea bolnavilor de coronavirus să continue să nu ofere îngrijire bolnavilor cronici.

Solicitarea a fost făcută în numele pacienților ce suferă de boli cronice, care nu au mai avut acces la tratament în spitalele desemnate suport COVID-19 prin ordin de Ministru. „Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituţie – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a art. 34 – dreptul la ocrotirea sănătăţii întrucât, odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19, accesul în spitale al pacienţilor cu boli cronice a fost restrâns”. Solicitarea a fost postată vineri pe site-ul instituției și adresată Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Solicitarea Avocatului Poporului se sprijină pe scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătății de către reprezentanții pacienților cu boli cronice. Aceștia susțin faptul că pacienții au avut nevoie pe timpul pandemiei de continuarea terapiei și de monitorizare permanentă, nevoi care continuă să nu le fie respectate chiar și după trecerea la stare de alertă.

 

Articolul precedentOrban: Renault nu va face concedieri în România, activitate din țară este profitabilă
Articolul următorOrban clarifică: se poate merge la plajă și fără șezlong