Avi Loeb, șeful catedrei de astronomie de la Harvard: Oumuamua „a fost creat de o inteligență extraterestră”

Avi Loeb, titularul catedrei de astronomie de la Harvard, a surprins din nou lumea științifică afirmând în ultima sa carte, ”Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth”, că primul obiect interstelar cunoscut de omenire Oumuamua „a fost produsul unei tehnologii avansate, creat de o inteligență extraterestră”, potrivit FoxNews.

„Propulsia suplimentară venită dinspre Soare – aceasta a fost scânteia care a declanșat totul”, a declarat Loeb într-un interviu pentru „New York Post”. El a adăugat că ideea sa a stârnit ceva controverse în comunitatea științifică, dar a notat că „de la aceia care nu vor să discute posibilitatea că există alte civilizații. Ei gândesc că sunt speciali și unici. Eu cred că este un prejudicu care trebuie abandonat”.

Ciudăţenia acestui asteroid interstelar este caracterizată drept „extremă şi multilaterală”. Spre exemplu, ‘Oumuamua are o formă foarte alungită, de trabuc, iar astronomii nu au mai observat niciodată un alt obiect cosmic care să aibă această formă.

În plus, ‘Oumuamua a prezentat o „accelerare non-gravitaţională” la trecerea prin Sistemul Solar – accelerare ce poate fi pusă pe seama influenţei Soarelui, a planetei Jupiter sau a altor corpuri masive pe lângă care a trecut. De asemenea, o astfel de accelerare este specifică cometelor.

Oamenii de știință contrazic declarațiile lui Loeb

„Difuzarea căldurii în timpul procesului de fragmentare mareică duce la consumul unei cantităţi mari de substanţe volatile, fapt care explică nu doar culoarea roşiatică a suprafeţei lui ‘Oumuamua şi absenţa unei cozi vizibile (ca la comete) dar elucidează şi de ce astfel de obiecte interstelare sunt complet uscate”, conform lui Zhang. Substanţele volatile sunt compuşi chimici ce se pierd uşor în spaţiu, aşa cum este apa, notează Space.com.

Nu este o navă extraterestră, dar este ceva care vine de undeva de departe, de la alte stele, a declarat la Digi24 astronomul Adrian Șonka.

„Am crezut că poate este o cometă compusă dintr-o materie mai ciudată, hidrogen, un fel de hidrogen care se găsește în spațiul cosmic interstelar, însă acesta este prea mic și s-ar fi consumat pe drum. Pentru că noi am găsit și de unde a venit obiectul acesta, de undeva de la vreo 10.000 de ani lumină depărtare. Deci, ipotezele astea două nu funcționează și unii au spus că poate este o sondă extraterestră”, a explicat astronomul.

„Practic, este un obiect care a stat milioane de ani, zeci de milioane de ani în spațiul cosmic, la frig, la minus 200 de grade și bineînțeles că s-a schimbat compoziția lui, este diferită”, mai spune Adrian Șonka.

Oumuamua (la origine C/2017 U1 (PANSTARRS) apoi A/2017 U1) este o cometă, anterior cunoscută drept primul obiect interstelar observat, care a trecut prin Sistemul Solar.

A fost reperat la 19 octombrie 2017 de telescopul Pan-STARRS 1 instalat pe Haleakalā, în Hawaii, atunci când se afla la 0,22 u.a. (33 de milioane de kilometri) de Terra.

ʻOumuamua este un obiect mic, estimat la 230 pe 35 metri. Are o culoare roșu închis, similar cu obiectele din exteriorul sistemului solar.

Articolul precedentGuernul face pași către Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie
Articolul următorNicușor Dan la RFI: Din primăvara asta, începem marile lucrări de reparații ale conductelor. Amenajăm o centrală mobilă