După un an de coșmar, Alexei Navalny este acum investigat de autoritățile ruse pentru fraudă

Autoritățile din Rusia sporesc presiunea pusă pe opozantul Alexei Navalny și acum îl acuză de fraudă de mai multe milioane de dolari, potrivit The Guardian.

Comitetul de anchetă, principala agenție de anchetă a Rusiei, a declarat marți că a deschis un nou dosar penal împotriva lui Navalny, sub acuzația de fraudă pe scară largă, legată de presupusa manipulare greșită a 5 milioane de dolari în donații private către Fundația sa anticorupție și alte organizații.

Navalny, care se află în convalescență în Germania după otrăvirea din august cu un agent nervos a cărei vinovat ar fi Kremlinul, a ridiculizat noile acuzații ca semn al agitației lui Vladimir Putin.

„Se pare că Putin este isteric”, a spus Navalny despre președintele rus pe Twitter.

Navalny l-a acuzat pe Putin că a ordonat otrăvirea acestuia. Kremlinul a negat în mod repetat acuzația.

„Încearcă să mă pună după gratii pentru că nu am murit și am continuat să-mi vânez ucigașii și pentru că au dovedit că Putin era în spatele ei”, a scris Navalny pe Twitter.

Vestea anchetei care implică Navalny a venit la o zi după ce agenția penitenciară a țării l-a acuzat că a încălcat condițiile pedepsei sale cu suspendare într-un caz anterior și i-a dat o zi să se prezinte la biroul său.

În deceniul de când a început să scrie despre corupția oficială în Rusia și a trecut la candidatura pentru funcții politice, Navalny, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în mod repetat și a fost confruntat cu diverse acuzații.

Serviciul Federal al Penitenciarelor a arătat un articol al medicilor de la spitalul Berlin Charite care a fost publicat în revista medicală The Lancet și a indicat că Navalny s-a recuperat complet. I-a ordonat lui Navalny să-și viziteze biroul în conformitate cu condițiile unei pedepse cu suspendare de trei ani și jumătate pe care a primit-o pentru o condamnare din 2014 sau să se confrunte cu o închisoare reală dacă ratează termenul de marți.

Navalny, care a declarat că se va întoarce în Rusia, susține că ceea ce a făcut Serviciul Federal al Penitenciarelor reprezintă o dovadă că până și ei recunosc implicarea Kremlinului în otrăvirea sa.

Autoritățile ruse au insistat asupra faptului că medicii care l-au tratat pe Navalny în Siberia, înainte ca acesta să fie transportat cu avionul în Germania, nu au găsit nicio urmă de otravă și au provocat oficialii germani să ofere dovezi ale otrăvirii sale. Aceștia au refuzat să deschidă o anchetă penală completă, invocând lipsa dovezilor că Navalny a fost otrăvit.

UE a impus sancțiuni pentru șase oficiali ruși și un institut de cercetare de stat după ce testele efectuate de Organizația pentru interzicerea armelor chimice au concluzionat că Navalny a fost expus la novichok. Rusia a replicat cu propriile sale sancțiuni împotriva oficialilor UE.

 

Articolul precedentAustralia amenință că suspendă vizele cetățenilor străini dacă încalcă regulile anti-Covid
Articolul următorUltimul bilanț al cutremurului din Croația: 7 morți printre care și o fetiță de doar 12 ani