Din nefericire, ieri, academicianul Alexandru Surdu a încetat din viață. Acesta a fost președinte al Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române și ale multiple titluri obținute de-a lungul vieții.
La 24 februarie 1938 s-a născut în Brașov cel care avea să devină Academician Alexandru Surdu.
Acesta a terminat liceul ”Andrei Șaguna” din Brașov, urmând apoi Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale a Institutului de Construcţii din Bucureşti (cursuri fără frecvență).
În 1964, acesta a absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti, lucrând mai apoi la Institutul de Filozofie.
Între 1969 şi 1970 a continuat specializarea în logică simbolică şi fundamentele ştiinţelor la Universitatea din Amsterdam, iar în 1976 a obținut titlul de doctor în filosofie. A fost și profesor la Catedra de Filosofie a Universităţii din București.
Alexandru Surdu a elaborat primul sistem filosofic complet al neoinstituţionalismului contemporan, urmărind filiaţia lui istorică, sistemele actuale, perspectivele unui asemenea sistem filosofic. În domeniul logicii intuiţioniste, a elaborat prima expunere intuitivă a acesteia şi a elucidat problema negaţiei intuiţioniste, conform Agerpres.
Activitatea sa ştiinţifică este concretizată în peste 250 de lucrări, studii şi articole publicate în domeniul logicii şi istoriei logicii.
A fost membru titular al Academiei Române din 8 septembrie 1993 și membru corespondent din 13 mai 1992. Din 2014 până în 2018 a fost vicepreședinte al Academiei Române.
Mai mult, Alexandru Surdu a fost Directorul Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru“ al Academiei Române.