Persoanele care se află în izolare la domiciliu pentru COVID-19 au nevoie să justifice în fața angajatorului perioada pe care o petrec acasă. Însă obținerea concediului medical nu ține doar de medicul de familie, ci și de Direcția de Sănătate Publică. Procedura de obținere a concediului medical a fost clarificată de Horațiu Moldovan, într-un interviu acordat Digi24.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, indică două posibile situații în care se află cei care trebuie să se izoleze acasă.
1. Pacientul ia legătura cu medicul de familie și apoi cu DSP, care va elibera un aviz în baza căruia medicul poate da concediul medical.
2. Dacă pacientul nu poate lua legătura cu medicul de familie, acesta trebuie să apeleze la 112, urmând să fie transportat la un spital de boli infecțioase unde starea sa de sănătate va fi evaluată. Dacă prezintă simptome specifice COVID-19, pacientul poate fi internat în spital, urmând ca la ieșire să primească și concediul medical.
Dacă pacientul este asimptomatic dar are un istoric în baza căruia se poate să fi fost infectat, se recomandă izolarea la domiciliu și este anunțat DSP. Avizul va fi eliberat de DSP iar medicul de familie va putea semna concediul medical.
Secretarul de stat justifică întârzierea clarificării procedurilor prin supra-solicitarea DSP , care nu poate face față numărului mare de sarcini, înregistrând astfel întârzieri punctuale. Fără un aviz eliberat de DSP, medicul de familie nu poate elibera concediu medical.