Industria vinurilor din Republica Moldova, lovită de pandemie / Producția și exporturile sunt în scădere

Industria vinurilor din Republica Moldova a fost puternic afectată de pandemie: în primele șase luni ale anului 2020, exportul de vin din Republica Moldova s-a diminuat cu peste 3,0%. Cu stocurile încă neconsumate, producătorii își fac griji pentru recoltele de anul acesta, afectate de îngheț și secetă, conform infoprut.ro

Nici exportul pentru vinul vrac nu stă mai bine: nivelul acestuia a scăzut cu 6,3% fată de anul trecut. Preţurile la vinul în vrac pe piaţa mondială au fost în scădere comparativ cu perioada similară din anul precedent, potrivit informațiilor prezentate în cadrul Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite Mold-street.com.

Stocurile de vin, cu circa 38% mai mari

În tot acest timp, vinurile nevândute au rămas în stocurile Republicii Moldova, care sunt cu aproximativ 38% mai mari față de anul 2019, fiind estimate la 20,7 milioane decalitri. Vinul în plus ar putea fi folosit pentru distilarea alcoolului.

Pe de altă parte, stocurile existente ar putea compensa pentru scăderea producției acestu an: din cauza secetei îndelungate și a înghețurilor târzii de primăvară, producția de struguri a Republicii Moldova se estimează a fi cu 10-20% mai mică decât în anul trecut.

Cheltuieli mai mari, prețuri mai mari

Producătorii au fost nevoiți să cheltuie mai mult pentru a amortiza efectele negative ale secetei, sumele cheltuite fiind cuprinse între 35.000 și 50.000 de lei per hectar. Astfel și prețul strugurilor va crește, ajungând la aproximativ 4,5-4,75 lei pentru soiuri europene, 5,0-5,25 lei pentru soiuri mai noi și 2,5 – 2,75 lei pentru soiurile de tip „Isabella”.

În anul 2019, volumul exporturilor de vinuri din Moldova a constituit 156,6 mil. litri de vin, în creștere cu 9% (sau cu 12,6 mil. litri) față de anul 2018. Din totalul volumului exportat, vinurile liniştite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%, conform infotag.md. România s-a aflat în fruntea clasamentului țărilor care importă vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate.

Articolul precedentAmenzi mai mari pentru parcarea pe locuri destinate persoanelor cu dizabilități / Legea intră în vigoare astăzi
Articolul următorComuna Gornet atacă în instanță ordinul de carantinare și cere despăgubiri de 500.000 de euro