Alegeri locale pe timp de pandemie cu măști, mănuși și dezinfectanți

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu, a declarat la Digi24 că se pregătesc o serie de măsuri speciale pentru alegerile locale, în contextul pandemiei de coronavirus. El a afirmat că aceste măsuri vor dubla costurile alegerilor.

Între acestea se numără dezinfectarea ștampilelor, a cabinelor de vot, și asigurarea de măști și dezinfectanți pentru alegători. Mitulețu precizează că în timpul votului vor fi păstrate și regulile de distanțare socială și se va stabili un anumit număr de cetățeni care vor intra în secția de vot.

„Vor intra aceleași măsuri pe care le vom dispune primarilor pentru a schimba sediul secțiilor de votare și acolo unde nu va fi posibil va trebui să stabilim și astfel de locații astfel încât să ne asigurăm că va fi asigurat fluxul de intrare-ieșire într-o secție de votare pentru protecția membrilor cât și pentru alegători. În funcție de măsurile care sunt stabilite de autorități, vom stabili și noi același regim de păstrare a distanțării fizice cu accesul în secția de votare a numărului de cetățeni, câte cabine sunt, astfel încât să ne asigurăm că la finalul procesului electoral nu vor fi crescut numărul de contaminări cu COVID-19.”

Cât despre alegătorii care sunt în carantină, la spital sau izolați la domiciliu, aceștia vor putea apela la urna mobilă.

Pe lângă costul materialelor sanitare, se mai adaugă și indemnizația membrilor birourilor secțiilor de vot.

„Este vorba de 250 lei pe zi de activitate pentru președinte, locțiitor și operator de calculator și 100 de lei pentru membrii secțiilor de votare.”- mai spune președintele AEP.

 

 

 

Articolul precedentStarea de urgență se va prelungi în Republica Moldova
Articolul următorRăzvan Burleanu: „În momentul de față am mari îndoieli că sezonul actual din Liga 1 se va încheia pe teren”