Mulțimea s-a adunat la Istanbul în timp ce fostul muzeu Hagia Sophia s-a deschis pentru rugăciunile de vineri pentru prima oară de când autoritățile turce au aprobat transformarea în moschee, potrivit BBC.
„Musulmanii sunt încântați, toată lumea vrea să fie la deschidere”, a declarat joi, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya.
Situl Patrimoniului Mondial Unesco, cu o vechime de 1.500 de ani, a devenit muzeu în 1934.
Însă, o instanță turcă i-a anulat statutul, spunând că orice altă utilizare decât ca moschee „nu este posibil legal”.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat apoi că site-ul de renume mondial va fi gata pentru rugăciunile de vineri începând cu 24 iulie și a fost văzut alăturandu-se credincioșilor în jurul orei amiezii .
Aproximativ 1.000 de persoane au intrat prin punctele de control de securitate, în timp ce alții au așezat covorașe de rugăciune în exterior.
Decizia de a o transforma în moschee a fost criticată de liderii religioși și politici din întreaga lume.
Hagia Sophia a fost construită ca o catedrală creștină ortodoxă și transformată pentru prima dată într-o moschee după cucerirea otomană nouă secole mai târziu.
Deși a existat o emoție considerabilă în timp ce mulțimile se îndreptau pe site-ul Unesco, nu toată lumea era mulțumită. Partidul de opoziție seculară care conduce Istanbulul a descris demersul de a-l transforma din nou într-o moschee, după 86 de ani, că fiind mai degrabă politic decât religios.
Zeci de mii de oameniau așteptat chemarea la rugăciune, mulți călătorind din alte orașe ale Turciei.