China avertizează Marea Britanie cu privire la „consecințele” asupra „interferenței” din Hong Kong

Marea Britanie va „suporta consecințele” dacă va continua „pe un drum greșit” în privința Hong Kong-ului, a avertizat China, scrie BBC.

Luni, Marea Britanie și-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong cu privire la noua lege de securitate pentru fosta colonie, care conferă Beijingului mai multă putere. Ca răspuns, ambasadorul chinez la Londra a declarat că Marea Britanie a „intervenit flagrant” în afacerile Chinei.

Liu Xiaoming a spus: „China nu a intervenit niciodată în afacerile interne ale Regatului Unit. Marea Britanie ar trebui să facă același lucru cu China.”

La începutul acestei luni, premierul Boris Johnson s-a angajat să ofere trei milioane de rezidenți din Hong Kong șansa de a se stabili în Marea Britanie, permițându-le să solicite cetățenia britanică.

Mișcările au apărut după ce Beijingul a introdus controversata nouă lege de securitate la sfârșitul lunii iunie, creând infracțiuni care îi pot vedea pe locuitorii din Hong Kong trimiși în China continentală pentru judecare.

Criticii au susținut că legea ar putea vedea protestatarii pro-democrație din regiune fiind condamnați la condamnări pe viață.

Tensiunile dintre Londra și Beijing au crescut, guvernul Regatului Unit anunțând separat că ar necesita eliminarea tehnologiei chineze din rețeaua mobilă 5G din Marea Britanie.

Între timp, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a ajuns luni seară la Londra, înainte de discuțiile cu premierul cu privire la probleme inclusiv China și pandemia coronavirusului.

Articolul precedentOrban: România va beneficia de sume de care nu a beneficiat niciodată
Articolul următorOrban: Peste 900 de pacienţi au cerut externarea