VIDEO Veteranii războiului de la Nistru, umiliți și bătuți de forțele de ordine moldovene

Zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru au protestat joi, 16 iulie 2020, în fața Parlamentului de la Chișinău. Manifestanții au cerut demisia conducerii Republicii Moldova, dar și înlăturarea posturilor ilegale din Zona de Securitate de pe Nistru. Seara, când protestatari au vrut să instaleze corturi în fața Legislativului au avut loc altercații cu forțele de ordine, iar câțiva veterani au fost reținuți de polițiști.

În dimineața zilei de joi, veteranii au venit la Parlament și au cerut o întrevedere oficială cu Zinaida Greceanîi, președintele Legislativului, dar și cu deputatul Alexandru Jizdan pentru a discuta o listă cu revendicări printre care polița de asigurare gratuită, reducerea vârstei de pensionare a veteranilor până la 55 de ani, tratamente la sanatorii, etc.

Totodată, manifestanții au protestat împotriva „inacțiunii autorităților în legătură cu posturile instalate ilegal de administrația transnistreană în Zona de Securitate de pe Nistru”.

Veteranii și-au exprimat dezamăgirea că promisiunile Guvernului de a-i sprijini nu au fost îndeplinite, inclusiv acordarea polițelor medicale gratuite, precum și alte măsuri pentru protecția socială a lor, a membrilor familiilor lor, precum și a familiilor victimelor, susține Info Prut.

Conflictul din Transnistria sau Războiul din Transnistria (denumit uneori și Războiul moldo-rus) a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu.

Între timp, zona din jurul Parlamentului a fost împânzită de forțele de ordine, care au format cordoane pentru a nu permite protestatarilor să intre în clădirea Legislativului, unde avea loc ședința plenară.

După minute bune de protestat, la discuții au ieșit câțiva deputați din Platforma DA și PAS. Ulterior, s-a alăturat și democratul Alexandru Jizdan, care însă nu le-a putut oferi veteranilor un răspuns exact cu privire la accesul în Parlament pentru a purta discuții, dar şi cu privire la crearea unui grup în Guvern care se va ocupa doar de problemele veteranilor.

În timp ce veteranii protestau, Parlamentul de la Chișinău a hotărât să ofere asigurare medicală gratuită pentru foștii combatanți, indiferent dacă sunt sau nu angajați.

Altercații și arestări

Spre seară, au avut loc altercații în fața Parlamentului între veteranii războiului de la Nistru și poliție, după ce protestatarii ar fi încercat să instaleze corturi în fața Legislativului. Forțele de ordine au aplicat electroșocuri și spray-uri lacrimogen împotriva manifestanților.

Mai mulți protestatari au fost luați pe sus și urcați în dubițe. În scurt timp, polițiștii au înaintat și au împins veteranii de pe carosabil, eliberând circulația.

După altercații, veteranii s-au îndreptat la sediul Ministerului de Interne de la Chișinău, acolo unde au cerut demisia ministrului Pavel Voicu. Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de atitudinea poliţiştilor care i-au încătuşat pe veterani. Ulterior, presa de la Chișinău a scris că toți veterani reținuți au fost eliberați, după ce au fost audiaţi. Ei riscă să fie amendați pentru că au încălcat ordinea publică.

 

Articolul precedentCel mai mare atac cibernetic la Twitter: Obama, Joe Biden sau Elon Musk afectați
Articolul următorSchimbările climatice vor face verile „prea calde pentru oameni”