Moțiune de cenzură depusă în Parlamentul de la Chișinău

Deputații Platformei DA și PAS au depus astăzi în plenul Parlamentului proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu, potrivit infoprut.ro.

Speakerul  Zinaida Greceanîi i-a închis minute bune microfonul deputatului Alexandru Slusari, care a citit textul moțiunii la ședința de astăzi a Parlamentului de la Chișinău.

Potrivit documentului, Guvernul Chicu a pus în pericol securitatea și economia națională atunci când a semnat acordul de împrumut cu Rusia, care a fost anulat de Curtea Constituțională. Totodată, actualul Executiv este criticat pentru faptul că a gestionat prost criza pandemică și consecințele sociale și economice ale acesteia.

„Guvernul a admis violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, încălcând principiile statului de drept, valorile consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentele internaționale. În condițiile stării de urgență, Executivul și-a depășit vădit competențele constituționale subminând Parlamentul, urmărind de fapt ca prin starea de urgență declarată să fie înlăturat controlul parlamentar asupra activității Guvernului”, se arată în textul moțiunii.

La rândul său, democratul Dumitru Diacov  a avut replică la prezentarea moțiunii afirmând că în Parlament au fost depuse până acum multe moțiuni de cenzură și a declarat că opoziția poate „doar să tropăie”.

Precizăm că după prezentare, documentul a fost transmis Comisiei Juridice, iar potrivit legii, în următoarele 2 săptămâni, Parlamentul este obligat să dezbată moțiunea într-o sesiune extraordinară. Dacă va aduna cel puțin 51 de voturi, atunci Guvernul va fi demis.

Până la acest moment, au anunțat că vor susține moțiunea deputații Platforma DA, PAS, deputatul neafiliat Octavian Țîcu și deputații grupului parlamentar Pro Moldova.

Articolul precedentAlegeri locale 2020: Iohannis a promulgat legea, astfel că vom avea alegeri pe 27 septembrie
Articolul următorRaed Arafat a depus plângeri la DIICOT după ce a fost amenințat cu moartea