Rusia: Peste 100 de arestări după protestele Opoziției

Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri seară de poliție după o acțiune de Opoziție în centrul Moscovei, potrivit ONG-ului OVD-Info, care este specializat în monitorizarea protestelor din Rusia, scrie AFP.

În total, 103 persoane au fost arestate, potrivit acestei surse, după acest miting neautorizat împotriva revizuirii Constituției care i-a acordat în mod special președintelui Vladimir Putin dreptul de a rămâne la putere până în 2036.

Reporterii AFP au văzut arestații și jurnaliștii arestați pe o stradă din centrul capitalei ruse, după demonstrația ploioasă din Piața Pușkin.

Agenția publică de știri TASS, citând surse ale poliției, a mai raportat că peste 100 de persoane au fost arestate și duse la secțiile de poliție.

Deputatul municipal al opoziției, Iulia Galiamina, a anunțat pe Facebook că a fost arestată împreună cu fiica sa la Moscova.

Protestatarii au mers să-și depună semnăturile pentru un posibil recurs la Curtea Supremă împotriva revizuirii Constituției ruse.

După votul organizat la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, această reformă a fost aprobată de aproape 78% dintre alegători, potrivit rezultatelor oficiale, dar opoziția a denunțat fraude masive.

„Am votat împotrivă”, a spus Inna Golovina, o contabilă în vârstă de 46 de ani, care a fost în Capitală miercuri în timpul protestului. „Se spune că rezultatele au fost falsificate. Am venit să-mi exprim opoziția”, a adăugat ea.

„Rusia fără Putin!”, au scandat protestatarii, a declarat un jurnalist AFP.

„Autoritățile fac ce vor, părerea oamenilor nu interesează pe nimeni”, s-a plâns Andrei Stepanov, în vârstă de 50 de ani, un soldat pensionat care a luat parte la o acțiune similară la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia.

„Trebuie să arătăm că suntem împotriva revizuirii într-un anumit fel”, a continuat el.

Revizuirea Constituției intenționează, în special, să consolideze puterile președintelui Vladimir Putin și să îi permită să îndeplinească două mandate suplimentare până în 2036, când va împlini 84 de ani.

Articolul precedentRegulile din noua stare de alertă care începe vineri: mască obligatorie și fără procesiuni in spații închise
Articolul următorVIDEO Cum s-a lăudat liberalul Fenechiu în direct că bea coniac de 50 de ani