Statuia negustorului de sclavi Edward Colston înlocuită cu sculptura protestatarei „Black Lives”, Jen Reid

Statuia comerciantului de sclavi Edward Colston a fost înlocuită miercuri dimineața la Bristol, cu o sculptură a unuia dintre protestatari a căror furie l-a doborât, scrie The Guardian.

Figura lui Jen Reid, care a fost fotografiată în picioare pe plintă, cu pumnul ridicat după ce negustorul din secolul al XVII-lea a fost răsturnat de manifestanții Black Lives Matter, a fost ridicat în zori de o echipă condusă de artistul Marc Quinn.

Sculptura este foarte probabil să reînnoiască dezbaterea asupra statuilor publice din Marea Britanie, care a început cu răsturnarea figurii Colston în urmă cu cinci săptămâni. Miercuri dimineața, poliția a spus că nu a avut nicio plângere și că este „o problemă a consiliului municipal Bristol”.

Marvin Rees, primarul orașului, a emis o declarație spunând că „viitorul plintei și ceea ce este instalat pe acesta trebuie să fie decis de oamenii din Bristol”. El a spus că sculptura este „munca și decizia unui artist cu sediul în Londra” și a adăugat: „Nu a fost solicitată și nu a fost acordată permisiunea pentru a fi instalată.”

Dar el nu a precizat și că consiliul va acționa pentru a elimina noua statuie.

Ajunsă în două camioane înainte de ora 5 dimineața, o echipă de 10 oameni a lucrat rapid pentru a instala figura lui Reid, care a spus că lucrează în secret cu Quinn la idee de săptămâni întregi. A fost o surpriză completă pentru autoritățile, care încă își vor anunța planurile pentru locație.

În partea inferioară a plintei a fost plasată o pancartă de carton care scria „viețile negre încă mai contează”.

La scurt timp după ce vehiculele au plecat, Reid a stat în fața statuii cu pumnul în aer. „Este incredibil”, a spus ea.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, mesaj dur pentru Johannis și Orban: „Nu dublați alocațiile, vă măturăm guvernarea!”
Articolul următorStudiu Deloitte: mai mult de jumătate dintre consumatorii europeni intenționează să amâne cumpărarea unui vehicul nou