În Macedonia de Nord au loc alegeri generale, pe fondul desfășurării negocierilor cu UE

Țara balcanică ține primele alegeri de când a încheiat o dispută cu Grecia in privinta numelui său, deschizând o ușa către UE, informează AlJazeera.

Macedonia de Nord a organizat alegerile parlamentare ce vor avea un rezultat strâns, ale căror câștigători se vor confrunta cu un focar puternic de coronavirus și cu începerea discuțiilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Votul de miercuri reprezinta primul scrutin parlamentar de când țara balcanică a adăugat „nord” la numele său la începutul anului trecut, punând capăt unei dispute vechi de zeci de ani cu Grecia.

Acordul a introdus țara în NATO și a deschis ușa către UE.

Însă, criticii sunt încă nemultumiti considerand că se renunta la o parte din identitatea lor națională pentru a calma Grecia, care pretinde drepturi exclusive asupra denumirii „Macedonia” pentru propria regiune vecină.

Alegerile îl propun pe un arhitect al acordului, Zoran Zaev, liderul partidului SDSM de guvernământ și un fost prim-ministru, împotriva criticilor dure ale acordului VMRO-DPMNE.

Niciunul nu are cum să câștige o majoritate totală, stabilind scena pentru discuții complexe de coaliție după rezultate, care sunt așteptate in cursul diminetii de joi.

Un partid tradiționalist, Uniunea Democrată pentru Integrare (DUI), care reprezintă etnicii albanezi, cere ca candidatul lor să fie prim-ministru în schimbul unei alianțe.

Atât Zaev – care s-a aliat cu un alt partid etnic albanez mai mic – cât și liderul naționalist al VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, au respins cererea ca fiind „șantaj”.

Dar nu este clar dacă oricare dintre partidele principale ar putea asigura o majoritate fără ajutorul DUI.

Pandemia coronavirusului a adăugat un alt strat de incertitudine, în timp ce autoritățile încearcă să încetinească un vârf de infecție fără a provoca daune suplimentare unei economii care se îndreaptă deja în recesiune.

Articolul precedentNissan își prezintă primul SUV electric
Articolul următorEa e campioana mondială care stă în sală șase ore pe zi