Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul de lege care modifică Legea Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte învăţământul militar, a aprobat marţi eliminarea prevederii care limita exercitarea funcţiei de rector la două mandate complete, a anunţat USR, care a precizat că s-a opus acestui demers.
Comisia de apărare din Senat este co-raportoare la proiectul de lege de aprobare a OUG 79/2020.
Potrivit unui comunicat de presă al USR, măsura a fost adoptată prin votul majorităţii senatorilor PSD şi PNL, la propunerea social-democratului Tit-Liviu Brăiloiu.
USR susţine că nu este pentru prima dată când „partidele aparţinând vechii clase politice şi ‘frăţia rectorilor’ încearcă modificarea Legii Educaţiei Naţionale în sensul feudalizării învăţământului universitar”, potrivit Agerpres.
„Liviu Pop, care voise încă de la şedinţa Comisiei de învăţământ să depună acest amendament, dar nu găsise înţelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de ‘serviciul’ colegului său de partid şi a cerut votul favorabil şi în Comisia de învăţământ, unde s-a reîntors propunerea. Cu votul PSD (cu excepţia Ecaterinei Andronescu) şi al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menţionez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaţilor, deci bicameralismul nu a fost respectat. Dacă legea va fi adoptată de Senat, Cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitaţi în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”, a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu, citat în comunicat.
USR aminteşte că a depus în actuala legislatură două proiecte de lege de democratizare şi creştere a integrităţii şi transparenţei academice, inclusiv prin limitarea la două a mandatelor rectorilor.