Fosta Bazilica Hagia Sophia, transformată în moschee, va rămâne deschisă vizitatorilor în afara perioadelor de rugăciune musulmană, timp în care icoanele creștine ar trebui ascunse, a anunțat marți Autoritatea pentru Religii din Turcia, potrivit AFP.
Consiliul de stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia, a acceptat vineri cererea mai multor asociații prin revocarea unei decizii guvernamentale din 1934 prin care se acorda Hagia Sophia statutul de muzeu.
Imediat ce această decizie a fost făcută publică, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat transformarea Hagiei Sophia într-o moschee. Primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc acolo pe 24 iulie.
Într-o declarație publicată marți, Diyanet, autoritatea turcă pentru afaceri religioase, a declarat că icoanele și simbolurile creștine din fosta bazilică bizantină „nu constituie un obstacol în calea rugăciunilor”.
„Icoanele (creștine) ar trebui să fie ascunse de perdele și alte mijloace adecvate”, a adăugat Diyanet. Presa turcă a raportat despre utilizarea posibilă a tehnicilor de iluminare pentru a întuneca icoanele în timpul celor cinci rugăciuni zilnice musulmane.
„Nu există obstacole din punct de vedere religios pentru deschiderea Hagiei Sophia către vizitatorii din afara perioadelor de rugăciune”, a continuat Diyanet.
O lucrare arhitectonică importantă construită în secolul al VI-lea de bizantini care și-au încoronat împărații acolo, Hagia Sophia este patrimoniu mondial UNESCO și una dintre principalele atracții turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori în în 2019. Începând cu 24 iulie, intrarea va fi gratuită pentru vizitatori.
Convertită în moschee după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să „o ofere omenirii”.
Decizia de a-l readuce la cultul musulman a atras critici în străinătate, în special în Rusia și Grecia, care urmăresc îndeaproape soarta moștenirii bizantine din Turcia.
Papa Francisc a spus că este „foarte întristat” de această reconversie.