Sprijinul financiar acordat în această perioadă de UE întreprinderilor afectate de pandemiei nu ar trebui să meargă și către firmele care au legături cu țările paradis fiscal său către cele care au săvârșit infracțiuni financiare grave, recomandă Comisia Europeană.
În contextul în care sumele alocate de Uniunea Europeană în acesta perioadă pentru ajutarea întreprinderilor afectate de pandemiei sunt fără precedent, Comisia recomandă ca ajutorul să fie acordat doar întreprinderilor de încredere.
Astfel, întreprinderile care au legături cu paradisurile fiscale de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale (spre exemplu, întreprinderi care au rezidența fiscală într-o astfel de jurisdicție) sunt de evitat. De asemenea, firmele care au antecedente precum operațiuni de fraudă fiscală, evaziune fiscală, evitarea obligațiilor fiscale, spălarea banilor sau chiar finanțarea terorismului ar trebui descalificate.
Directivele propuse de CE rămân însă la statutul de recomandare și oferă statelor membre un model de selecție a întreprinderilor de încredere, ce pot fi ajutate financiar. Anumite state membre și-au exprimat deja intenția de a aplica normele propuse de CE, însă rămâne la latitudinea fiecărui stat să decidă dacă dorește să acorde sprijin financiar și să prevadă măsuri conforme cu normele UE, precum și cu propriile sale obiective de politică.