Imunitatea la coronavirus nu se menține: patru studii din țări diferite

La trei luni de la infecție, doar 17% dintre cei care au contractat virusul păstrează aceeași putere de răspuns imunitar, destinat să scadă în anumite cazuri până aproape de zero.

Marea Britanie

Nivelul de anticorpi produs de corpul uman în urma infecției cu coronavirus poate scădea drastic în câteva luni, expunându-l la o posibilă a doua infecție.

Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care a ajuns un studiu realizat de King’s College privind răspunsul imun a mai mult de 90 de foști pacienți, incluzând pacienții și lucrătorii din domeniul sănătății de la Guy’s și St Thomas’s, trust de care depinde și spitalul din Londra unde, înainte Paști, premierul Boris Johnson a fost internat la UCI, potrivit La Stampa.

Din analiza datelor de laborator colectate în ultimele luni, cercetătorii au înregistrat că nivelul anticorpilor atinge apogeul după aproximativ trei săptămâni de la debutul simptomelor, după care scade treptat, slăbind astfel puterea răspunsului. La trei luni de la infecție – subliniază ediţia de luni a publicaţiei Guardian, citând studiul, doar 17% dintre cei care au contractat virusul păstrează aceeași putere de răspuns imun, destinat să scadă în anumite cazuri până când nu mai rezultă detectabil, citează Rador.

Conform concluziilor oamenilor de știință ai universității londoneze, virusul ar putea astfel să revină să infecteze aceleași persoane, an după an, așa cum se întâmplă în cazul celor mai frecvente gripe. O ipoteză care trebuie confirmată prin teste clinice suplimentare, dar care, în orice caz, nu poate fi ignorată – subliniază The Guardian.

Germania

Un studiu efectuat în oraşul german Munchen sugerează că anticorpii produşi de organism la contactul cu noul coronavirus nu se menţin în corp mai mult de câteva luni, ceea ce reduce speranţele privind realizarea unui vaccin eficient sau a imunităţii pe termen lung, relatează agenţia germană DPA, citată de Agerpres.


Testele efectuate pe pacienţi trataţi la Clinica Schwabing din Munchen au demonstrat o reducere semnificativă a nivelului de anticorpi neutralizanţi din sânge, a declarat Clemens Wendtner, consultant principal în cadrul secţiei de boli infecţioase a spitalului.

„La patru dintre cei nouă pacienţi, observăm reducerea anticorpilor neutralizanţi, într-un test special, care nu poate fi efectuat decât într-un laborator de înaltă securitate”, a precizat Wendtner.

Coreea de Sud

Un singur purtător de anticorpi care neutralizează coronavirusul a fost depistat după 3000 de teste în cadrul unui studiu din Coreea de Sud, au anunţat joi autorităţile sanitare de la Seul, citate de Reuters și Agerpres.


Rezultatul arată gradul redus de răspândire a coronavirusului în comunitate.

Deşi eşantionul de populaţie testat este mic, se consideră că oferă un indiciu credibil privind rata de infectare a celor 51 de milioane de sud-coreeni

Spania

Doar 5% dintre spanioli au fost detectați că au anticorpi împotriva virusului, potrivit unui nou studiu major efectuat în Spania, potrivit Business Insider
De asemenea, studiul a constatat că 14% dintre persoanele care au testat pozitiv pentru anticorpi coronavirus în prima rundă de testare nu au mai fost testate pozitiv în testele ulterioare efectuate săptămâni mai târziu.
Studiul sugerează că persoanele care prezintă simptome ușoare nu au o protecție de lungă durată.
Imunizarea în masă este atinsă când un procent suficient de mare din populație a fost infectat cu un virus sau o bacterie (sau a fost vaccinat împotriva sa), făcând răspândirea acesteia în mod natural ineficientă.
Articolul precedentRusia spune că Hagia Sofia este o „afacere internă” a Turciei / UE cere sancțiuni
Articolul următorCorpul actriței Naya Rivera din comedia americană celebră Glee a fost găsit în lacul în care dispăruse