​SUA: Un tribunal suspendă primele execuții federale programate după 17 ani

Execuțiile a patru prizonieri condamnați la moarte, programate pentru luni de guvernul federal al SUA, au fost suspendate de o instanță din Washington care a decis că nu au fost examinate toate apelurile depuse de condamnați, potrivit AFP.

Departamentul de Justiție este de așteptat să facă apel după această decizie. Apelurile pot merge la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Guvernul american intenționează să-l execute luni pe Daniel Lee, condamnat la moarte pentru uciderea unui cuplu și fetiței lor de opt ani. Alte două execuții sunt programate săptămâna aceasta, iar o a patra pe 28 august. Toate se referă la bărbații condamnați la moarte de instanțele federale pentru uciderea copiilor.

Însă, luni dimineața, judecătorul federal Tanya Chutkan a suspendat execuțiile, spunând că „ocolește procesul judiciar legitim”.

Cei patru spun că injecția unei doze letale de pentobarbital le-ar provoca suferințe „ireparabile” încălcând astfel Constituției, argument adesea folosit de adversarii pedepsei cu moartea.

Prizonierul Daniel Lewis Lee, condamnat pentru omor, urma să fie primul prizonier federal căruia îi este aplicată pedeapsa cu moartea în ultimii 17 ani, prin decizia unei curți federale.

Articolul precedentVIDEO Pisică sălbatică surprinsă în Ocolul Silvic Căiuți
Articolul următorNiculae Tătaru, fratele ministrului Sănătății, va prelua conducerea ISU Vaslui