O treime dintre pacienții sud-coreeni bolnavi de COVID-19 în stare gravă se simt mai bine după ce le este administrat Remdesivir. Starea pacienților este clar îmbunătățită după administrarea medicamentului antiviral, după cum au constatat autoritățile sanitare din Coreea de Sud, notează Reuters.
Remdesivir se administrează intravenos și este unul dintre medicamentele cele mai des folosite în tratarea COVID-19, după ce în spitalele din Statele Unite s-a constatat că folosirea acestuia reduce numărul de zile de care pacienții internați au nevoie pentru a se recupera.
Anumite țări, inclusiv Coreea de Sud, au adăugat medicamentul pe lista tratamentelor. Centrul Coreean pentru Controlul Bolilor a efectual un studiu făcut pe 27 de pacienți din diferite spitale, cărora le-a fost administrat medicamentul. Starea a nouă dintre pacienți s-a îmbunătățit, starea a 15 pacienți a rămas constantă iar trei pacienți s-au simțit mai rău.
Rezultatele trebuie în continuare comparate cu alte studii. De asemenea, este luată în considerare și posibilitatea ca starea pacienților să se fi îmbunătățit datorită unor factori, cum ar fi imunitatea acestora sau aplicarea altor forme de tratament.
Remdesivir este un medicament folosit și în România, încă de la începutul lunii aprilie. Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat într-un interviu acordat Digi24: „E un antiviral care a fost folosit în diferite patologii, inclusiv Ebola, cu efecte bune sau mai puțin bune, studiile sunt contradictorii și acolo. Dar a fost folosit pentru forme severe și critice pentru pacienții COVID, iar clinic, cei care au studiat această patologie au arătat o evoluție foarte bună. După administrare, starea generală s-a îmbunătățit mulți dintre pacienți care au fost chiar critici au depășit această fază”.
În luna Iunie, Coreea de Sud a cerut companiei farmaceutice Gilead Sciences un stoc suficient de mare de Remdesivir pentru a trata 5.000 de pacienți. Până acum, numărul infectărilor din Coreea de Sud a ajuns la 13.479 de cazuri, însă țara se pregătește pentru un posibil al doilea val.