De ce nu poartă britanicii mască

Marea Britanie este cea mai afectată țară din lume, după  SUA și Brazilia, potrivit CNN. Totuși, britanicii, în continuare, nu poartă măști.

Mergeți în orice magazin aglomerat din Anglia sau urcați într-un tren din sistemul subteran înghesuit al Londrei și veți vedea zeci de oameni nemascați. Și puteți uita de acoperirea feței la pub-urile recent redeschise … asta este la fel de probabil ca o halbă gratuită de bere.

Aceasta, în ciuda faptului că Marea Britanie este una dintre țările cele mai afectate de coronavirus din lume – se află pe locul trei în spatele Braziliei și Statelor Unite – cu aproape 45.000 de victime.

Și în afară de cifrele de moarte catastrofale, cele trei țări din vârful graficului pandemic sunt cele în care oamenii insistă să nu poarte măști.

Acum, în aceeași săptămână, Organizația Mondială a Sănătății confirmă că există „dovezi emergente” ale transmiterii prin aer a coronavirusului, oamenii de știință solicită britanicilor să își poarte masca, deoarece două noi rapoarte evidențiază eficiența potențială a acoperirilor faciale.

„Marea Britanie este cu mult în spatele multor țări în ceea ce privește purtarea măștilor”, a declarat marți șeful academiei naționale de științe a Marii Britanii, Royal Society, Venki Ramakrishnan. El a afirmat că a nu purta o mască ar trebui să fie considerat la fel de antisocial ca și conducerea sub influența băuturii și a motivat că există un „număr din ce în ce mai mare de dovezi că purtarea unei măști va ajută la protejarea altora”.

Comentariile sale au venit ca o recenzie a cercetărilor științifice globale privind purtarea de măști a fost publicată de un grup multidisciplinar convocat de Royal Society – Data Evaluation and Learning for Viral Epidemics (DELVE).

Și în Statele Unite, un nou studiu a arătat că unul dintre principalii factori ai cazurilor ar putea fi acum „răspânditori tăcuți” sau persoane care sunt asimptomatice sau presimptomatice.

Raportul, publicat în Proceedings of the Național Academy of Sciences, a descoperit că gazdele asimptomatice sau presimptomatice ar putea fi responsabile pentru jumătate din cazuri, subliniind modul în care măștile ar putea fi utile în prevenirea răspândirii virusului.

Articolul precedentAlegeri prezidențiale Polonia: confruntare de idei
Articolul următorCazanciuc, despre legea carantinării: O lege proastă care nu protejează pe nimeni. Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un singur strănut