Alegeri prezidențiale Polonia: confruntare de idei

Polonezii votează la alegerile prezidențiale, considerate o luptă pentru viitorul țării și relațiile sale strânse cu Uniunea Europeană, notează BBC.

A două rundă îl găsește pe Andrzej Duda, un aliat al guvernului conservator, împotriva primarului liberal din Varșovia, Rafal Trzaskowski.

O victorie a lui Duda ar  reprezenta schimbări controversate ale sistemului judiciar și opoziția continuă la avort și drepturile homosexualilor.

În același timp, Trzaskowski susține o agendă mai progresivă și un rol activ în UE.

Duda a reușit un primul tur de scrutin un procent convingător, dar nu a făcut de cele 50% necesare pentru a câștiga direct.

Totuși, Trzaskowski se așteaptă să câștige sprijinul celor mai mulți dintre cei care au votat pentru alți candidați și se prevede un rezultat strâns.

Observatorii de la secțiile de votare din Varșovia, spun că există un flux constant de oameni care sosesc și își pun măști de față pentru a vota, dar niciun semn al cozilor lungi văzute în urmă cu două săptămâni în primul tur, care a văzut cea mai mare participare după 25 de ani.

Președintele Duda este un aliat al partidului național al dreptului și justiției (PiS), iar dacă pierde, opoziția ar putea impune schimbări majore în politica poloneză.

În Polonia, președintele are puterea de a impune legislație, astfel încât realegerea lui Duda ar fi de folos pentru PiS, din care face parte.

A lansat idei contreoversate în timpul alegerilor, inclusiv pentru un discurs  în care a spus că drepturile LGBT sunt o „ideologie” mai distructivă decât comunismul.

Vorbind în ultima zi de campanie de vineri, Duda a spus că va continua să întărească statul polonez, „construit pe baza tradiției noastre inviolabile, care este sacru pentru noi toți și în care am fost generații de generații”.

Politicianul liberal s-a ridicat rapid în sondaje, după ce a intrat în cursa din mai. Anterior, membru al guvernului liberal al platformei civice a lui Donald Tusk, a câștigat cursa pentru primar în 2018 promițând „Varșovia pentru toți”.

Articolul precedentUngaria anunţă noi restricţii la graniţă
Articolul următorDe ce nu poartă britanicii mască