Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că deşi a avut discuţii cu reprezentanţii HoReCa privind posibilitatea deschiderii restaurantelor, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 o decizie în acest sens a fost amânată.
„Obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului. (…) Ce mai sunt închise? Restaurantele din spaţii închise, unde, să îmi fie iertat, deşi am avut discuţii, din cauza creşterii numărului de cazuri încă mai aşteptăm să luăm această decizie (a deschiderii restaurantelor – n.r.). Mai sunt închise competiţiile sportive cu spectatori, evenimentele culturale, teatre, cinematografe în spaţii închise, concerte simfonice, operă, deci astea au rămas sub restricţii, pentru că, în general, ele au fost încadrate cu cel mai mare risc epidemiologic, în zona roşie. Şi OMS a arătat care sunt tipurile de activităţi, care e evaluarea riscului epidemiologic aferent fiecărei activităţi şi aceste activităţi sunt în zona roşie, cu risc major de transmitere. Este foarte greu să mai iei o decizie, să dai drumul la relaxare într-un domeniu atâta timp cât noi ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri care ne îngrijorează şi ne determină la o atitudine foarte energică pentru a asigura respectarea regulilor de către toţi actorii instituţionali, atât din mediul public, cât şi din mediul privat”, a spus Orban într-o conferinţă de presă la Prefectura Tulcea, întrebat dacă ne mai putem aştepta ca restaurantele să fie deschise la 15 iulie, potrivit Agerpres.