Decizia de a revoca statutul de muzeu după o perioadă de 80 de ani i-ar permite să devină un lăcaș de cult, dar este foarte probabil să provoace reacții internaționale, potrivit The New York Times.
Un tribunal a decis vineri că Hagia Sophia să fie restaurată ca o moschee, amenințând să provoace o criză internațională în jurul unui patrimoniu mondial prețuit de creștini și musulmani deopotrivă pentru semnificația sa religioasă, structura arhotectonica uimitoare și ca simbol al cuceririi.
Construită inițial în secolul al șaselea ca o catedrală, Hagia Sophia este cel mai mare exemplu de arhitectură creștină bizantină din lume. Dar, în lungul său istoric, a fost o sursă de rivalitate creștin-musulmană, care a stat în centrul creștinătății aproape un mileniu și apoi al Imperiului Otoman musulman după ce a fost cucerită.
În ultimii 80 de ani a fost un muzeu, deschis tuturor, un monument de relativă armonie și un simbol al secularismului care a făcut parte din temelia statului turc modern.
Decizia instanței anunțată vineri revocă statutul de muzeu și ar permite Hagia Sophia să devină din nou o moschee. A fost o decizie căutată de mult timp de musulmanii conservatori din Turcia și nu numai, mai ales de președintele Recep Tayyip Erdogan, a cărei popularitate scade după 18 ani în vârful politicii turcești.
Opozanții spun că efortul său de a face schimbarea are ca scop agitarea bazei sale naționaliste și religioase, glorificând istoria otomană și făcând un pas înapoi de la devotamentul Turciei de aproape un secol față de secularism.
Nu a fost clar imediat cum hotărârea va schimba viața în jurul monumentului. Cevdet Yilmaz, purtătorul de cuvânt al Partidului pentru Justiție și Dezvoltare al domnului Erdogan, cunoscut sub numele de A.K.P., a declarat că guvernul va stabili modul de realizare a schimbării.