Medici fără Frontiere este acuzată de „rasism instituțional” și colonialism într-o scrisoare semnată de 1.000 de angajați

ONG-ul medical Médecins Sans Frontières este “instituțional rasist și consolidează colonialismul și supremația albă în activitatea sa umanitară”, potrivit unei declarații interne semnate de 1.000 de membri actuali și foști membri ai personalului, scrie The Guardian.

Declarația a acuzat MSF că nu a recunoscut gradul de rasism perpetuat de politicile sale, practicile de angajare, cultura locului de muncă și programele de „dezumanizare”, conduse de o forță de muncă „minoritate albă privilegiată”.

Adresată conducerii superioare și colegilor, scrisoarea solicită o investigație independentă asupra rasismului în cadrul organizației și o reformă urgentă a rădăcinilor și ramurilor pentru a demonta „decenii de putere și paternalism”.

Semnatarii include pe Javid Abdelmoneim, președintele consiliului de administrație al MSF Marea Britanie, Agnes Musonda, președintele consiliului de administrație din sudul Africii, și Florian Westphal, director general al MSF Germania.

Christos Christou, președintele internațional al MSF, a salutat declarația ca pe un„catalizator” de a acționa mai repede la o serie de schimbări planificate deja în cadrul organizației.

Declarația vine pe fondul dezbaterilor interne acerbe despre rasism și mișcarea Black Lives Matter. Unii angajați au fost supărați de o declarație recentă publicată de MSF Italia, care sugerează că nu ar trebui să folosească termenul „rasism” și că „toată lumea, începând cu MSF”, ar trebui să vorbească despre „toate viețile contează”.

Articolul precedentComisia Europeană publică Raportul privind politica în domeniul concurenței pentru anul 2019
Articolul următorKimi Raikkonen explică de ce a refuzat să îngenuncheze în memoria lui George Floyd