Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea a fost ținta unui atac cibernetic de tip ransomware în plină pandemie. Baza de date, precum și toate informațiile și fișierele existente în serverele unității sanitare au fost blocate.
Ransomware, tipul de virus ce a pus stăpânire pe baza de date a Spitalului Municipal din Oradea, este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), criptează datele victimei ținându-le „ostatice” sau șantajează victima, pe care o amenință că îi va publica datele dacă aceasta nu plătește o „răscumpărare” (în engleză ransom). De cele mai multe ori, ransomware-ul păcălește victima, spunându-i că s-a găsit activitate ilegală pe dispozitiv și că trebuie să plătească o sumă de bani. În cele mai multe cazuri, când victima a plătit suma solicitată, victima nu a scăpat de ransomware.
Informaticienii spitalului și ai Primăriei Oradea au dejucat atacul, reușit să recupereze toate datele virusate înainte de a se plăti vreo răscumpărare.
Au fost sesizate toate instituțiile abilitate în vederea stabilirii făptașilor sau făptașului.
Toate cazurile de COVID-19, de la începutul pandemiei, au fost tratate în acest spital. Spitalul Clinic Municipal din Oradea a fost deschis începând cu 1 iulie și pentru patologii non-COVID.