Guvernul își propune să reimplementeze garanția pe sticle. Cum funcționează sistemul

Atunci când cumperi un produs la PET sau la sticlă, este posibil să plătești și garanția – aceasta este propunerea Ministerului Mediului, care dorește să reimplementeze sistemul abandonat în urmă cu câțiva ani, transmite Digi24. Cumpărătorul va urma să își recupereze garanția în momentul returnării ambalajului.

În mod concret, dacă prețul unei sticle de apă este de 1 leu, cumpărătorul va plăti în total 1,5 lei, suma de 0,5 lei reprezentând garanția care poate fi recuperată la returnarea sticlei goale.

Cadrul legal pentru implementarea unui astfel de sistem există încă din anul 2018, iar propunerea ar urma să se concretizeze la finalul acestui an. Sistemul ar ușura procesul de colectare selectivă, care în România se face deocamdată prin trierea deșeurilor în pubele de colectare selectivă. Acestea nu sunt însă suficiente, iar rata de reciclare a deșeurilor municipale este de doar 14%, departe de nivelul de 50% pe care România și-a asumat că îl va atinge până la sfârșitul acestui an.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că până la sfârșitul anului regula va fi obligatorie, iar prețul garanției va fi de 50 de bani sau un leu, sumă care va fi recuperată la returnarea ambalajelor, în baza bonului fiscal primit la cumpărare.

Sistemul diferă însă de cel aplicat în țări precum Germania sau Suedia, fiind mai greoi. În Germania, spre exemplu, pentru recuperarea garanției cetățenii duc PET-urile la tonomate speciale, primind 25 de cenți în schimbul fiecărui ambalaj.

Articolul precedentUn angajat al Penitenciarului Vaslui este bolnav de coronavirus / Conducerea a intrat în izolare
Articolul următorDIICOT: 61 de percheziții la falsificatori de acte / Cum acționa gruparea, care era prețul unui permis fals