Noile sancțiuni americane au întrerupt accesul companiei chinezești la tehnologia vitală într-o măsură mai mare ca niciodată. Țările și operatorii de rețele mobile din întreaga lume se întreabă dacă Huawei va putea să-și îndeplinească promisiunile sale 5G, potrivit CNN.
Totodată, creșterea sentimentului anti-China în India și în alte părți nu ajută problemele.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat luna trecută că „valul se întoarce împotriva Huawei, deoarece cetățenii din întreaga lume se trezesc în pericolul statului de supraveghere al Partidului Comunist Chinez”.
Aceste observații au fost „puțin curajoase”, a spus Carisa Nietsche, o cercetătoare la Centrul pentru o Securitate Nouă Americană, din Washington.
Pompeo a lăudat țări precum Republica Cehă, Polonia și Estonia care „ permit doar vânzătorilor de încredere accesul în rețelele lor 5G”. Dar Nietsche a remarcat că multe dintre aceste țări s-au gândit anul trecut, când au semnalat că nu vor lucra cu Huawei. Și țările europene cu economii mult mai mari, precum Regatul Unit, Franța și Germania, încă nu au anunțat o interdicție totală a Huawei. Totuși, aceasta observă că se simte o schimbare a mentalității vis vis de China.
Huawei a mai trecut prin asta și înainte. Anul trecut, guvernul american a interzis firmelor americane să vândă tehnologie și consumabile către compania din Shenzhen, fără să obțină mai întâi o licență în acest sens. Huawei blocând stocurile și fiind nevoită să găsească furnizori alternativi și, în consecință, a continuat să facă afaceri rapide, în ciuda interdicției din SUA. Vânzările companiei de telefoane de peste mări au avut un recul, însă, deoarece a fost forțată să lanseze noi modele care nu au putut accesa aplicațiile Google populare.