Președinte CCR, replică pentru Guvern după neconstituționalitatea carantinării și izolării: „Noi doar ne facem treaba”

Valer Dorneanu, președinte Curții Constituționale, dă replica Guvernului după ce aceștia au contestat faptul că CCR a declarat neconstituționale măsurile împotriva pandemiei de coronavirus. Într-o intervenție la Digi24, Dorneanu a spus că ei sunt blamați pentru greșelile pe care le face planul legislativ. 

Președintele CCR a declarat: „Suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure măsuri și dreptul la sănătate este un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal”.

El adaugă că măsuri pe care CCR le-a contestat, respectiv carantinarea sau izolare, se pot introduce doar prin lege. Măsurile trebuie să fie în concordanță cu Constituția.

„De ce se iau măsuri justificate de problemele actuale, dar nu se respectă cadrul actual?”, se întreabă Dorneanu.

Acesta a continuat: Pandemia a venit peste noi și nici atunci nu s-a dat o lege clară. S-au dat ordonanțe. S-a dat legea 55 după starea de urgență, nici aici nu s-au justificat clar măsurile de izolare și carantinare. Prin urmare, Dorneanu crede că este normal faptul că CCR a contestat măsurile, dacă cadrul legal nu era realizat cu respectarea Constituției.

Președintele CCR mai susține și că, prin Ordinul Ministrului Sănătății, s-au stabilit măsurile de carantină și izolare, lucru ce nu este normal.

„Regret că greșelile din planul legislativ ni se pun nouă în cârcă”, conchide Dorneanu.

În final, Valer Dorneanu spune că nu toate sesizările Avocatului Poporului au fost admise de CCR: „Noi și Avocatul Poporului doar ne facem doar treaba”.

Reamintim că, Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Astăzi, Premierul Ludovic Orban le-a cerut românilor bolnavi de COVID-19 să nu respecte deciziile Curții Constituționale și să rămână internați în spitale.

Articolul precedentPremierul Orban le cere românilor infectați să nu respecte deciziile Curții Constituționale
Articolul următorBrașov: Petrecere cu taraf și nerespectarea niciunei măsuri împotriva răspândirii coronavirusului