Activistii pro-democrație din Hong Kong discută un plan de creare a unui parlament neoficial în exil pentru păstrarea democrației și trimit un mesaj Chinei că libertatea nu poate fi oprimată, potrivit The Guardian.
Hong Kong, fostă colonie britanică ce s-a întors sub guvernarea Chinei în 1997, a fost zbuciumată de luni de demonstrații, adesea violente, pro-democrație și anti-China anul trecut, rezistând intervenției Chinei în libertățile promise. Protestele au dus la cea mai mare criză politică pentru Beijing de la protestele din Piața Tiananmen în 1989.
Miercuri, Poliția din Hong Kong a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene asupra protestatarilor care au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva noii legi privind securitatea națională introdusă de China și care vizează secesiunea, subversiunea, terorismul şi coluziunea cu forţele străine. Peste 300 de persoane au fost arestate.
Vineri, Beijingul a anunțat că Luo Huining va fi consilierul Chinei continentale în Comitetul Național de Securitate (nou înființat) al Hong Kong-ului, condus de șefa guvernului, Carrie Lam.
Cheng, cetățean al Hong Kong-ului, a lucrat pentru consulatul britanic în teritoriu pentru aproape doi ani până când a fugit, după ce, a spus el, a fost bătut și torturat de poliția secretă a Chinei. Cheng, care a primit azil în Marea Britanie, se descrie ca militant pro-democrație.
”Un parlament fantomă care poate trimite un semnal foarte clar către autoritățile din Hong Kong și Beijing că democrația nu trebuie să fie la mila Beijingului”, a spus acesta pentru Reuters.
”Vrem să facem grupuri civice neoficiale care reflectă opiniile oamenilor din Hong Kong”, a mai spus el.
Deși ideea este într-un stadiu incipient, un parlament în exil ar putea sprijini oamenii din Hong Kong și mișcarea pro-democrație de acolo. Acesta a refuzat să spună unde ar putea fi acest parlament.
”Dezvoltăm o alternativă pentru a lupta pentru democrație”, a spus Cheng.