Pentru alegerile parlamentare din acest an, 1.277 de români cu drept de vot din străinătate s-au înscris deja pe platforma www.votstrainatate.ro.
Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, dintre românii înscriși la vot, 859 au optat pentru votul prin corespondență, iar 418 au ales votul la secțiile din străinătate. Înregistrarea a fost deschisă începând cu data de 1 aprilie și se va încheia la 15 zile după începerea perioadei electorale.
Până acum, AEP a identificat în procesul de înregistrare o serie de greșeli frecvente care trebuie evitate. Spre exemplu, actul de identitate românesc utilizat la înregistrare trebuie să fie acceptat de legislaţia românească. Actele de identitate acceptate sunt:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar
Certificatul de naștere și titlul de călătorie nu reprezintă documente de identitate.
Actul de identitate utilizat trebuie să fie valabil, numele şi prenumele trebuie să fie scrise întocmai ca în actul de identitate, scanul documentelor ataşate trebuie să fie complet şi vizibil integral, iar documentul de şedere în străinătate trebuie să fie prevăzut în lista din Ordinul ministrului afacerilor externe 1627/2019.
Toate detaliile privind cele două metode de vot în străinătate pot fi găsite la adresele: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta și https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie.