Virus gripal cu potențial de pandemie, descoperit în China

O nouă tulpină de virus gripal cu potențialul de a se transforma în pandemie a fost identificată în China de oamenii de știință. Tupina a apărut recent și se manifestă la porci, fiind capabil să infecteze și oamenii, conform BBC.

Cercetătorii sunt îngrijorați că virusul ar suferi noi mutații și ar putea infecta cu ușurință  oamenii, astfel răspândindu-se la nivel global. Experții spun că noua tulpină trebuie să fie atent monitorizată pentru că ar putea infecta oamenii cu mare ușurință, mai ales că oamenii au imunitatea scăzută sau deloc la acest nou virus.

Noua tulpină de gripă din China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar cu unele mutații noi. Pandemia de gripă porcină din 2009 a izbucnit în Mexic. Nu a fost atât de mortală cum se așteptau oamenii de știință, în mare parte pentru că mulți oameni în vârstă aveau o anumită imunitate, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat cu ani în urmă. Virusul a fost inclus între timp în vaccinul antigripal.

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Cercetătorii au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China.
Vaccinurile antigripale actuale nu par să protejeze împotriva acestei tulpini, dar ar putea fi adaptate în caz de nevoie.
Virusul actual nu pare a fi o problemă imediată, dar nu ar trebui neglijat, spune Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.

 

Articolul precedentSalvamont Argeș trage un semnal de alarmă că bujori de munte sunt în pericol / Plantele trebuie admirate, nu rupte pentru a fi replantate
Articolul următorUn urs care stătea printre oameni de 2 ani, a fost împușcat de un vânător în Predeal