Un obiect celest misterios, situat la 800 de milioane de ani lumină, a fost detectat cu ajutorul undelor gravitaționale, transmite AFP. Cu o masă cuprinsă între masa celei mai ușoare găuri negre și cea mai grea stea neutronică, natura obiectului rămâne un mister pentru astronomi.
„Încă o dată, studiul undelor gravitaționale descoperă părți necunoscute ale universului. Obiectul cel mai ușor al acestui sistem are o masă care nu a mai fost observată la nici un alt obiect de până acum”, a declarat Giovanni Losurdo, cercetător la Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia și purtător de cuvânt al echipei de colaborare științifică LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory.
Conform unui studiu publicat în The Astrophysical Journal Letters, noul semnal detectat a fost emis acum 800 de milioane de ani lumină, în momentul în care obiectul misterios a fost înghițit de o gaură neagră.
De mult timp astronomii își pun întrebări în legătură cu lipsa unor observații ce să demonstreze existența unor obiecte compacte care să aibă o masă cuprinsă între 2,5 și 5 mase solare, aceasta fiind „o gamă de mase aparent prea ușoare pentru o gaură neagră și prea grele pentru o stea neutronică” – o misterioasă „zonă gri” în care aceste obiecte se încadrează.
„O nouă descoperire care ridică noi întrebări. Care este natura obiectului?” se întreabă astronomii.