Universitatea din București reacționează după ce Senatul a interzis orice referire la identitatea de gen în școli

Universitatea din București reacționează după ce, ieri, Senatul a interzis orice referire la identitatea de gen în școli. În comunicatul emis de Unibuc, aceștia susțin că „textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”. 

Ieri, Senatul a adoptat o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen. Inițiativa legislativă a fost propusă de PMP și adoptată cu 81 de voturi pentru, 22 împotrivă și 27 abțineri.

Redăm mai jos, în întregime, punctul de vedere al Unibuc:

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.

Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea.

Ca spațiu de educație, formare și cercetare, universitatea are misiunea nobilă de a căuta adevărul prin confruntare de idei, prin cercetare științifică riguroasă. Adevărul este rezultatul cercetărilor științifice desfășurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau pozițiilor extreme, oricare ar fi acestea. Adevărul se formulează din consensul științific al specialiștilor și nu poate fi  statuat printr-un text de lege.

Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de  Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară. Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere.

Noi, Universitatea din București, suntem o universitate comprehensivă, cu o comunitate bogată prin diversitatea membrilor săi. Principiile autonomiei universitare și al libertății academice, al respectării libertății de gândire și de conștiință, independenței față de ideologii, religii și doctrine politice, asumate prin Carta Universității, fundamentează cultura instituției noastre și nu vom abdica de la ele. Avem, totodată, misiunea de a le promova și în afara zidurilor universității.

Credem cu tărie că respectarea și cultivarea acestor libertăți fundamentale, promovarea adevărului științific, a libertății și a dreptății sociale se află, în mod negreșit, la fundația unei societăți libere”.

Articolul precedentParlamentul nu va da vot pe hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă
Articolul următorMark Zuckerberg anunță că Facebook va permite utilizatorilor să oprească reclame politice