Coronavirus Moldova: „Demonii” salvatori, un reportaj necenzurat din infernul intubaților

Cele mai complicate cazuri din țară, cele ale pacienților în stare gravă și extrem de gravă, cu fracturi, traume, ictus – toți ajung la Institutul de Medicină Urgentă. Din motive de siguranță, orice pacient care intră în spital este considerat din start potențial infectat, până se demonstrează contrariul, susține Sănătate Info.md

Sunt internați mai întâi în izolator – șapte saloane cu câte un pat în fiecare. Imediat sunt testați și stau acolo până vin rezultatele. Dacă este testat negativ, merge în partea „curată” a spitalului. Dacă însă este COVID pozitiv, este transferat în sectorul cu profil COVID. Dacă are o problemă chirurgicală urgentă și e COVID pozitiv, pacientul este transferat în blocul operator, iar acolo este operat cu luarea tuturor măsurilor de protecție individuală.

Veaceslav Crivorucica, șef Secție Reanimare: „Sunt obosit. E foarte mult de lucru. Lumea nu înțelege! Nu înțelege! Medicii și surorile medicale au obosit! Încă vreo două trei săptămâni – și o să cădem toți. Toți o să cădem! Zi de zi vii la spital, îmbraci și dezbraci combinezonul de câteva ori într-o tură, te uiți la un pacient și știi că șansele lui de supraviețuire sunt reduse. Asta e o presiune care te dărâmă, mai ales atunci când sunăm rudele și le anunțăm că cel apropiat lor a decedat. Nu cred că vă puteți imagina ce înseamnă asta. Dar noi așa lucrăm. Zilnic. Lucrăm, dar suntem extenuați”.

Adrian Belîi, șeful Departamentului de ATI: „E greu să le dai crezare unor doctori care spun că virusul e real, periculos și că de la asta se moare, în timp ce biserica transmite un cu totul alt mesaj. Societatea crede în fake-news, în prostiile și miturile care circulă, nu în ceea ce le spunem noi”. 

Articolul precedentRusia introduce în școli un sistem de recunoaștere facială
Articolul următorUn sindicalist STB este cercetat după ce a vorbit despre starea jalnică a mijloacelor de transport din București