Dexametazona, noul medicament ieftin și accesibil în tratarea coronavirusului

Un medicament foarte accesibil și ieftin ar putea salva viețile pacienților bolnavi de coronavirus. Acesta se numește dexametazona și a fost confirmat ca fiind eficient de experții din Marea Britanie, scrie BBC

O doză mică din acest medicament, susțin cercetătorii, scade riscul de deces cu o treime, din totalul pacienților bolnavi cu coronavirus și ventilați. Pentru cei ce au nevoie de oxigen, o cincime au fost salvați după administrarea dexametazonei.

Cercetătorii estimează că 5 mii de persoane din Marea Britanie ar fi putut fi salvate dacă s-ar fi folosit acest medicament.

19 din 20 de pacienți s-ar fi vindecat de coronavirus. Restul au fost spitalizați, iar dintre aceștia, unii au nevoie de ventilație sau oxigen. Pentru acești pacienți, dexametazona este de ajutor.

Acest medicament este deja folosit pentru a reduce inflamația și se pare că ar fi folosit atunci când sistemul imunitar devine supraîncărcat pentru că se luptă cu coronavirusul.

Medicamentul face parte din seria celor testate la nivel mondial în terapia împotriva coronavirusului.

Dexametazona este folosită în din anii `60 pentru tratarea artritei reumatice sau astmului. Medicamentul este administrat intravenos la pacienții de la terapie intensivă și sub formă de tablete la cei mai puțin bolnavi.

Până acum, Remdesivir, medicament tratat și împotriva Ebola era singurul medicament eficient împotriva coronavirusului. Acesta ar fi redus durata de simptomelor, de la 15 la 11 zile.

Articolul precedentPăcănelele scapă de taxa aferentă autorizațiilor, pe perioada stării de alertă
Articolul următorMario Iorgulescu poate fi arestat, a decis Curtea de Apel București / Poliția Română îl poate da în urmărire internațională