Numele lui Mihai Eminescu, scris în preajma Celui de-al Doilea Război Mondial cu ajutorul a 10.000 de copaci în Maramureș

Astăzi, 15 iunie, acum  131 de ani, se stingea din viață poetul român Mihai Eminescu. Pe o colină de lângă orașul maramureșean Seini a fost vizibil, mulți ani, numele “Eminescu” scris din 10.000 de copaci. Acum, monumentul a fost înghițit de pădure, dar ar urma să fie refăcut, potrivit Libertatea

În urmă cu mai bine de 70 de ani, când cel de-al Doilea Război Mondial era pe cale să izbucnească, 20.000 de soldați ai Armatei Române ar fi participat la realizarea unui monument natural grandios, un omagiu adus poetului Mihai Eminescu.

Localitatea unde a fost realizat monumentul se numește Seini, iar pomii au fost plantați pe dealul din apropiere cu numele de Comja. În 1939. Conform directorului Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, citat acum mulți ani de Agerpres, cifrele acestui monument erau: 10.000 brăduți folosiți, vizibilitatea monumentului de la 10 km, 116 metri lungime și 32 de metri lățime aveau cele 8 litere și 12/24 metr mărimea unei singure litere.

Monumentul a fost îngrijit din timp în timp, iar unii brazi erau resădiți. După Revoluție au avut loc alte lucrări de reîmprospătare. În 2013, literele încă se distingeau.

Primarul comunei Seini a declarat pentru Libertatea: Suntem în discuții, vrem să refacem monumentul, am vorbit cu domnul primar din Racșa și cu proprietarii terenului. Să fiți siguri că îi vom reda lui Eminescu ce-i al lui, pentru că e un obiectiv unic, din câte știu eu, și în lume”.

 

 

 

 

Articolul precedentMinistrul Sportului: „Trebuie mai multa seriozitate în Liga I” / „Pentru clienții sălilor de fitness, multe reguli par ciudate”
Articolul următorNormele în baza cărora se deschid creșele, grădinițele și afterschoolurile: Copiilor li se va măsura temperatura la intrare, vor fi învățați și ajutați să se spele pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde și toate suprafețele vor fi curățate