Împlinirea a 30 de ani de la represiunea din 13-15 iunie 1990 a fost marcată, la București, de o serie de manifestări comemorative care au animat, pe parcursul întregii zile, Piața Universității. Locul desfășurării celui mai îndelungat protest anticomunist din Europa de Est, înăbușit în sânge de regimul neocomunist al lui Ion Iliescu prin mineriada care a indignat întreaga lume, a fost vizitat pe tot parcursul zilei de cei care nu au uitat morții și răniții acelor trei zile de adevărat război civil. Ei au împodobit locul din fața Teatrului Național cu coroane de flori și cu mesaje care, chiar și după 30 de ani, acuză pe vinovații care încă nu și-au primit pedeapsa.
Începând cu ora 13, în zona crucii masive de marmură care amintește de sacrificiul celor care au luptat pentru o adevărată democrație în România, o delegație a Partidului AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor) s-a recules, depunând coroane de flori la monument.
La ora 16, Asociația Victimelor Mineriadelor din 1990-1991, condusă de Viorel Ene, a organizat o slujbă de parastas pentru cei morți în acele zile dramatice.
Muzeul de Istorie a Municipiului București a găzduit, la ora 17, vernisajul unei expoziții de fotografii-document, realizate de Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea, care surprind dramatismul acelor momente de tristă amintire.
După vernisaj, veterani ai mișcării din Piața Universității au organizat un alt parastas în memoria morților acelor zile.