Justiția franceză permite accesul la arhivele genocidului din Rwanda

Curtea Superioară aprobă cererea unui cercetător de a accesa documentele lui Francois Mitterrand, spunând că dezbaterea este o chestiune de „interes public”, scrie AlJazera.

Un cercetător din Franța a câștigat o luptă legală prelungită pentru accesul la arhivele fostului președinte Francois Mitterrand cu privire la genocidul Rwanda din 1994, în care Kigali acuză Parisul că ar fi jucat un rol.

Consiliul de Stat, instanța administrativă superioară a Franței, a decis vineri că documentele să parvină cercetătorului și autorului Francois Graner „să facă lumină asupra unei dezbateri care este o problemă de interes public”.

Arhivele prezidențiale sunt de obicei confidențiale timp de 60 de ani de la semnarea lor, dar în anumite circumstanțe, precum interesul public, pot fi făcute publice mai devreme.

„Protecția secretelor de stat trebuie să fie echilibrată împotriva intereselor informării publicului despre evenimentele istorice”, a spus Consiliul de Stat.

„Această este o victorie pentru lege, dar și pentru istorie”, a declarat avocatul lui Graner, Patrice Spinosi, citat de agenția de știri AFP.

Cercetătorii s-au plâns anterior că doar o parte din documentele franceze clasificate au apărut și spun că un raport concludent cu privire la rolul jucat de Paris nu a fost încă produs.

Președintele ruandez, Paul Kagame, a acuzat Franța de a fi fost implicată în vărsarea de sânge în care milițiile hutu au ucis aproximativ 800.000 de tutsi și hutu moderați.

Franța a negat întotdeauna acuzațiile, iar anul trecut, președintele Emmanuel Macron a anunțat crearea unui grup de istorici și cercetători pentru a analiza revendicările.

Înainte de a comemora 20 de ani de la genocid în 2014, Kagame a acuzat Parisul că a jucat un „rol direct” în asasinarea președintelui de atunci, Juvenal Habyarimana, un hutu, fapt care a stârnit violențele.

Articolul precedentTeatrele şi instituţiile de spectacole administrate de Primaria Capitalei se redeschid pentru public de luni
Articolul următorSorin Oprescu și încă 4 șefi de secție de la Spitalul Universitar demiși