Marea Britanie: Statuia lui Robert Baden-Powell, fondatorul mișcării cercetașilor, va fi îndepărtată

Autoritățile din orașul Poole, sudul Marii Britanii, au anunțat că vor îndepărta statuia lui Robert Baden-Powell, fondatorul mișcării cercetașilor. Acesta este cel mai nou monument ce urmează să fie îndepărtat după protestele anti-rasism pornite de la moartea lui George Floyd, transmite Reuters.

Manifestațiile anti-rasism s-au răspândit în Statele Unite și în Europa, în urma morții lui George Floyd, bărbatul afro-american ucis de un polițist în timpul unei arestări. Mișcările au dat curs unor dezbateri privind monumentele ridicate în memoria personalităților care au făcut parte din trecut imperialist al Marii Britanii.

Consiliul orașului a anunțat că statuia lui Robert Baden-Powell, care a fost decorat ca erou în Războiul Burilor, un război purtat între Marea Britanie și populația africană vorbitoare de neerlandeză între anii 1899 și 1902. Statuia sa a fost expusă pentru aproximativ 10 ani, iar acum va fi păstrată în siguranță într-un depozit.

„Deși este cunoscut pentru înființarea mișcării cercetașilor, recunoaștem că sunt anumite aspecte din viața lui Robert Baden-Powell care sunt mai puțin vrednice de a fi comemorate.” a declarat liderul consiliului local, Vikki Slade.

Deși Robert Baden-Powell a fost votat în 2007 a 13-a cea mai importantă persoană a Marii Britanii în secolul 20 și este apreciat drept un vizionar, criticii susțin că a avut o viziune rasistă și că a fost un susținător al lui Adolf Hitler și al fascismului.

Și alte monumente din Marea Britanie au fost ținta protestatarilor în ultimele două săptămâni, printre care și statuia lui Edward Colston, vandalizată la Bristol, și cea a lui Winston Churchill, vandalizată în fața parlamentului londonez.

 

Articolul precedentPatriarhia solicită reluarea slujbelor în interiorul lăcașurilor de cult
Articolul următorTomograful de 1 milion de euro de la „Matei Balș”, pentru depistarea COVID-19, nefolosit din lipsă de personal