Norvegia: Autorul atacului terorist asupra unei moschei, condamnat la 21 de ani de închisoare

Tânărul care anul trecut a deschis focul asupra unei mulțimi adunate într-o moschee și și-a omorât sora vitregă de origine asiatică a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, conform Reuters. 

Philip Manshaus și-a exprimat convingerile puternic anti-imigrante și anti-musulmane înainte de atacul al cărui autor a fost anul trecut, convingeri pe care și le-a păstrat de-a lungul procesului.

Manshaus și-a omorât sora adoptată de mama sa vitregă, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, motivând prin faptul că a considerat originile sale asiatice ca fiind o amenințare la adresa familiei. Apoi a condus către centrul islamic al-Noor din apropiere și a intrat în clădire, trăgând mai multe focuri, care nu au lovit însă pe nimeni înainte ca atacatorul să fie imobilizat de un bărbat de 65 de ani prezent la fața locului.

Tânărul și-a exprimat admirația față de masacrul a peste 50 de musulmani adunați anul trecut în două moschei din Noua Zeelandă. Atacul său a fost, de asemenea, comparat cu masacrul din 2011 al extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, când 77 de persoane și-au pierdut viața. Manshaus a avut intenția de a filma și transmite live atacul, însă planul său a eșuat.

Judecătoria a refuzat pledoaria apărării de a-l declara pe tânăr bolnav mintal, întrucât acesta a trecut examenele psihiatrice. Judecătoarea Annika Lindstroem a declarat că „intenția tânărului a fost de a omorî cât mai mulți musulmani”.

Sentința data este cea mai mare sentință aplicabilă unei crime și unui act de terorism, iar perioada de 21 de ani de încarcerare ar putea fi prelungită pe termen nedeterminat dacă Manshaus va fi considerat în continuare un pericol pentru societate.

 

Articolul precedentTaiwan se pregătește cu greu să primească refugiații din Hong Kong
Articolul următorCoronavirus: 237 de noi îmbonăviri, 9 decese în ultimele 24 de ore