Nelu Tătaru a declarat într-un interviu acordat Digi24 că este necesar ca starea de alertă să fie prelungită. Unul dintre motive ar fi acela că în absența cadrului legislativ al stării de alertă, purtarea obligatorie a măștii de protecție ar încălca anumite drepturi ale cetățenilor.

Întrebat dacă purtarea măștii ar mai fi obligatorie în cazul în care starea nu se va prelungi, ministrul a răspuns că o astfel de măsură ar fi „la limită”, întrucât în absența stării de alertă, legal nu mai pot fi impuse aceleași restricții.

Ministrul Sănătății a atras atenția asupra faptului că prelungirea stării de alertă nu ar fi o decizie luată în baza unor considerente politice, ci ar fi motivată de situația epidemiologică actuală, când încă există focare în întreaga țară.

Starea de alertă oferă un cadru legislativ în care este mai ușor ca epidemia să fie ținută sub control: „Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Toate măsurile de sprijin, detașarea de la un spital la altul se poate face doar într-o stare de alertă, suportul pentru persoanele defavorizate îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a declarat Nelu Tătaru.

 

Articolul precedentConstanța: grinzile metalice ale Cazinoului se află în stare foarte bună
Articolul următorActorul Costin Mărculescu a fost găsit mort în propria locuință