Amenințările online sau difuzarea de imagini intime vor fi incriminate. Parlamentul a votat legea

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege conform căruia violența cibernetică, precum amenințările online sau difuzarea de imagini intime fără acord, va fi considerată infracțiune, transmite Digi24.

Conform proiectului de lege, violența cibernetică, practicată pe orice rețea de socializare sau prin alte mijloace online, va fi considerată violență domestică. Astfel, victima va putea beneficia de potecție (ordin de protecție, adăpost), iar agresorii vor putea fi sancționați penal. Proiectul a fost inițiat de deputatul USR Cristina Ionela Iurișniți și votat de deputați ai mai multor partide.

Violența cibernetică este definită în proiect drept: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.

 

Articolul precedentPSD interzice timp de doi ani orice privatizare. Orban critică inițiativa
Articolul următorALDE va sesiza CNCD în cazul în care se vor deschide doar grădinițele private