Proteste Marea Britanie: statuia unui fost negustor de sclavi a fost dărâmată și vandalizată

Tensiunea protestelor anti-rasism se răspândește în Marea Britanie, unde protestatarii din Bristol au dărâmat statuia unui binefăcător al orașului, care a făcut comerț cu sclavi în perioada secolului al XVII-lea, transmite Digi24.

Statuia lui Edward Colston a fost dată jos de pe soclu cu ajutorul unor frânghii, apoi stropită cu vopsea, târâtă prin oraș și aruncată în râul Avon. Edward Colston a fost implicat în comerțul cu sclavi, lăsând orașului toată averea strânsă până la sfârșitul vieții. Compania al cărui membru a fost, Royal African Company, a transportat până la 80.000 de bărbați, femei și copii din Africa în America, pentru a munci ca sclavi.

Unul dintre protestatari a declarat că deși este conștient de ajutorul pe care personalitatea l-a acordat orașului, faptul că averea acestuia a fost strânsă pe baza comerțului cu sclavi este o insultă la adresa cetățenilor din Bristol.

Protestele din Marea Britanie și din alte orașe europene sunt un ecou al protestelor organizate în S.U.A împotriva discriminării rasiale, sub sloganul „Black Lives Matter”. Protestele au fost stârnite de moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american neînarmat, omorât de un polițist american în timpul unei arestări. În S.U.A, aceasta este a 13-a zi de proteste.

Articolul precedentCoronavirus: Noua Zeelandă nu mai are niciun caz activ de COVID-19
Articolul următorCoronavirus: Misterul asimptomaticilor