Trump ordonă retragerea a 9 mii de militari NATO din Germania / Decizia poate provoca dezechilibre în Europa

Preşedintele Donald Trump a anunțat retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, anunță un oficial, sub protecția anonimatului. Decizie poate să îngrijoreze Europa în legătură cu angajamentul SUA în regiune, transmite Reuters citat de Agerpres

Conform sursei citate, decizia este rezultatul unor luni de muncă ale generalului Mark Milley, şeful statului major al armatei americane, şi nu au nicio legătură cu tensiunile recente dintre preşedintele Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel. Aceasta nu a fost de acord să participe la reuniunea G7 din această lună, în ciuda planurilor liderului de la Casa Albă.

Un alt înalt oficial din administraţia americană a declarat că cei 9.500 de militari vor fi trimişi în Polonia şi în alte ţări aliate, în timp ce o parte se va întoarce acasă. Oficialul a adăugat că este mai puţină nevoie de un contingent mare în Germania ca urmare a creşterii generale a cheltuielilor destinate apărării din partea NATO.

Preşedintele Donald Trump a făcut presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta să crească cheltuielile destinate apărării şi a acuzat Berlinul că este aliat al Moscovei din cauza dependenţei sale de importurile de energie ruseşti.

Această decizie ar urma să reducă numărul militarilor americani dislocaţi în Germania la 25.000, de la 34.500 cât sunt în prezent.

Articolul precedentPatru români au murit într-un accident rutier în Italia, iar alți 3 sunt spitalizați
Articolul următorBrandul Jordan donează 100 milioane dolari pentru susținerea comunității afro-americane